Babka trójkolorowa
Babka trójkolorowa to klasyczne ciasto, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale także smakiem. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie tradycyjne wypieki o lekko korzennym aromacie. Ta babka z pewnością wyróżnia się na tle innych przez swoje trzy intensywne kolory – żółty, rudy i czekoladowy. Wygląda niezwykle apetycznie i pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie ciasta jest proste, a składniki łatwo dostępne. Dlatego warto spróbować zrobić babkę trójkolorową i zasmakować w tradycyjnym smaku, który od dawna cieszy nasze podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kisiel wiśniowy (+ew. kilka kropel różowego barwnika spożywczego)
- 1 łyżka kakao
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Babka trójkolorowa – jak zrobić?
-
1.
Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować. W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując. Masę podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel (jeśli kolor masy będzie mało intensywny, dodać kilka kropel różowego barwnika). Trzecią część pozostawić bez dodatków. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlać kolejno ciasto jasne, ciasto kakaowe i na końcu ciasto różowe. -
2.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.
Babka trójkolorowa – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.