Babka kręcona - ze starych zeszytów

Babka kręcona – ze starych zeszytów

Babka kręcona, jest jednym z tych wypieków, które kojarzą nam się głównie z nostalgicznymi wspomnieniami i domowym ciepłem. Wielokrotnie przepis na nią przepisywany, był notowany na kartkach starych zeszytów naszych babć. Ta tradycyjna babka, zachwyca swoim kształtem i smakiem pod każdym powierzchnią. Puszyste, wilgotne ciasto, które rozpływa się w ustach, powlekane delikatnym lukrem, sprawia, że nie można się od niej oderwać. Aromat wanilii, wanilinowego cukru i cytryny wypełniają cały dom, na długo przed podaniem. Babka kręcona, to wypiek idealny na każdą okazję, zarówno dla gości, jak i dla nas samych, by poczuć smak dzieciństwa.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 150 gramów margaryny
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia (około 3 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki kakao

Babka kręcona – ze starych zeszytów – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku i po trochu mąki i resztę składników. Odłożyć kilka łyżek ciasta i wymieszać je z kakao.
    (Ja włożyłam je z powrotem na jeden bok naczynia z ciastem i stopniowo wlewałam ciasto jedno i drugie tak by tworzyły się smugi płynąc ciasto ułoży się w ładne mozaiki.)
    Piec ok 50 min w temp 180 st.

Porady – Babka kręcona – dodatkowe informacje

W starych zeszytach nie podawano konkretnej ilości śmietany do babki kręconej. Zazwyczaj dodawano swojską domową śmietanę, jednak ja zalecam użyć śmietany 18%.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BABKA KOKOSOWA Z BIAŁEK
Następny przepis: babka majonezowa / baba z majonezem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode