Babka dyniowa bez cukru
Babka dyniowa bez cukru to doskonały wybór dla wszystkich miłośników słodkości, którzy chcą cieszyć się smakiem, ale jednocześnie zwracać uwagę na swoje zdrowie. To przepis idealny dla osób ograniczających spożycie cukru. Ta delikatna i aromatyczna babka z dynią zachwyca nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a rezultat naprawdę wartościowy. W składzie tego ciasta znajduje się wiele zdrowych składników, takich jak dynia, mąka pełnoziarnista i odrobina miodu. Powstała babka jest miękka i wilgotna, a kolory dyni dodają jej nie tylko apetycznego wyglądu, ale także wartościowych składników odżywczych. To deser, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu, bez względu na to, czy jesteście fanami dyni czy nie.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki ksylitolu
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- Dodatkowo:
- gorzka czekolada
- łyżka zmielonych orzechów
- kilka orzechów pekan do dekoracji
Babka dyniowa bez cukru – jak zrobić?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszystą masę z ksylitolem. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do miksowanego ciasta. Na koniec dodać puree z dyni. 2/3 ciasta przełożyć do foremki na babkę. Do pozostałego dodać kakao i cynamon, wylać na jasne ciasto.
- Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzić.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać babkę i udekorować orzechami.
Babka dyniowa bez cukru – dodatkowe informacje
Ksylitol jest zdrowym zamiennikiem cukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka drożdżowa na żółtkach z serem
Następny przepis: Babka gotowana