Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to jedno z tych ciast, które każdy powinien mieć w swoim repertuarze domowych wypieków. Jest niezwykle aromatyczna, wilgotna i pełna intensywnego smaku czekoladowego. Wspaniała kombinacja gładkiego kawałka czekolady i puszystej struktury ciasta sprawia, że babka czekoladowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wystarczy kilka prostych składników, takich jak mąka, masło, cukier, jajka i oczywiście duża ilość gorzkiej czekolady, aby stworzyć to niebiańskie ciasto. Babka czekoladowa doskonale sprawdza się zarówno jako deser podany z ulubioną herbatą, jak i jako słodki akcent na świątecznym stole. Jeden kęs i poczujesz, że to jest to!

Składniki:

  • 150g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 120g mąki pszennej (3/4 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
  • 70g mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)
  • 30g kakao (1/4 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 100g czekolady
  • 2 łyżki mleka

Babka czekoladowa – jak zrobić?

  1. Masło/margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania wbić jajka.
    Następnie należy stopniowo dodać przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.
    Masę przelać do formy (*) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
    Babkę piec w rozgrzanym piekarniku około 35-40 min (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
    Przestudzone ciasto wyjąć z foremki oraz udekorować polewą.

Polewa:

  • Czekoladę roztopić i połączyć z mlekiem na gładką konsystencję.

Babka czekoladowa – dodatkowe informacje

(*) Uwaga! U mnie masa zajmuje 1/3 formy i podczas pieczenia ciasto ładnie wyrasta zajmując całą blaszkę. Nie przejmujcie się, że wyjdzie Wam „placek”. Używam formy z kominkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka cytrynowo-jogurtowa
Następny przepis: Babka czekoladowa z budyniów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode