Babka cytrynowo-jogurtowa

Babka cytrynowo-jogurtowa

Babka cytrynowo-jogurtowa to pyszne i wilgotne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Ta babka jest nie tylko wyjątkowo aromatyczna, ale także łatwa do przygotowania. Jej głównym składnikiem jest jogurt naturalny, który nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Na uwagę zasługuje również dodatek świeżego soku z cytryny, który nadaje ciastu lekko kwaśnego zacięcia. Możemy podać ją na wielkanocnym stole, jako słodki dodatek do popołudniowej kawy, bądź podać gościom w dowolny inny sposób. Babka cytrynowo-jogurtowa to doskonały wybór dla miłośników tradycyjnych wypieków.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • Mokra babka jogurtowa – jak zrobić?

    1. Całe jajka ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.


  • 2. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.


  • 3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

Porady – dodatkowe informacje

Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki do przygotowania babki były w temperaturze pokojowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka cytrynowa
Następny przepis: Babka czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode