Babka czekoladowa z budyniów

Babka czekoladowa z budyniów

Babka czekoladowa z budyniem to wspaniałe połączenie dwóch smaków, które rozpływają się w ustach. To delikatne i wilgotne ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Czekoladowe wnętrze przeplata się z kremowym budyniem, dodając całości dodatkowej pyszności. Właśnie ten przepis pozwala nam stworzyć taką wyśmienitą babkę, która na pewno zasmakuje każdemu. Idealna na rodzinne spotkania, przyjęcia czy po prostu jako słodka niespodzianka dla bliskich. Przygotowanie babki czekoladowej z budyniem jest proste i szybkie, więc warto się nimi zainspirować i pozwolić sobie na chwilę słodkiego rozmarzenia.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka stopionej margaryny
  • 5 torebek budyniu czekoladowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 30 %

Babka czekoladowa z budyniów – jak zrobić?

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Gdy białka będą sztywne, dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy proszek budyniowy, roztopioną i wystudzoną margarynę, oraz proszek do pieczenia. Masę wykładamy do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą formy na babkę i pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Studzimy.
  2. Następnie robimy polewę: w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i pokruszoną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Wystudzoną babkę polewamy polewą.

Babka czekoladowa z budyniów – dodatkowe informacje

Z tego ciasta można też upiec biszkopt do tortu i przełożyć dowolnym kremem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka czekoladowa
Następny przepis: Babka drożdżowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode