Babka czekoladowa
Babka czekoladowa to jedno z tych ciast, które każdy powinien mieć w swoim repertuarze domowych wypieków. Jest niezwykle aromatyczna, wilgotna i pełna intensywnego smaku czekoladowego. Wspaniała kombinacja gładkiego kawałka czekolady i puszystej struktury ciasta sprawia, że babka czekoladowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wystarczy kilka prostych składników, takich jak mąka, masło, cukier, jajka i oczywiście duża ilość gorzkiej czekolady, aby stworzyć to niebiańskie ciasto. Babka czekoladowa doskonale sprawdza się zarówno jako deser podany z ulubioną herbatą, jak i jako słodki akcent na świątecznym stole. Jeden kęs i poczujesz, że to jest to!
admin
Składniki:
- 150g masła lub margaryny
- 150g cukru
- 3 jajka
- 120g mąki pszennej (3/4 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
- 70g mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)
- 30g kakao (1/4 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa:
- 100g czekolady
- 2 łyżki mleka
Babka czekoladowa – jak zrobić?
- Masło/margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania wbić jajka.
Następnie należy stopniowo dodać przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.
Masę przelać do formy (*) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Babkę piec w rozgrzanym piekarniku około 35-40 min (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Przestudzone ciasto wyjąć z foremki oraz udekorować polewą.
Polewa:
- Czekoladę roztopić i połączyć z mlekiem na gładką konsystencję.
Babka czekoladowa – dodatkowe informacje
(*) Uwaga! U mnie masa zajmuje 1/3 formy i podczas pieczenia ciasto ładnie wyrasta zajmując całą blaszkę. Nie przejmujcie się, że wyjdzie Wam „placek”. Używam formy z kominkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka cytrynowo-jogurtowa
Następny przepis: Babka czekoladowa z budyniów