Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to klasyczne i smaczne ciasto, które idealnie nadaje się na różne okazje. Ta tradycyjna babka o intensywnym cytrynowym smaku z pewnością skradnie serca wszystkich smakoszy słodkości. Jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani wysiłku, dlatego doskonale sprawdzi się nawet wtedy, gdy mamy mało wolnego czasu. Główne składniki tej babki to mąka, cukier, masło, jajka i naturalny sok z cytryny, które połączone razem tworzą jedwabistą i niezwykle aromatyczną masę. Babka cytrynowa to doskonałe połączenie delikatności, świeżości i słodkiego smaku, które z pewnością oczaruje nie tylko miłośników cytrusów.

Składniki:

  • ciasto:
  • 1,5 szkl. cukru
  • kostka „Kasi”
  • 5 jajek
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 2 cytryny
  • mały proszek do pieczenia
  • szkl. cukru pudru

Babka cytrynowa – jak zrobić?

  • 1.
    „Kasię” utrzeć z 1,5 szkl. cukru. Żółtka oddzielić od białek.
    Do utartej masy dodawać po jednym żółtku (4 sztuki) i nadal ucierać.
    Wycisnąć sok z jednej cytryny i stopniowo dodawać do masy i nadal ucierać.
    Do kremu dodać 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia.
    Ubić 5 białek na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
  • 2.
    Gotową masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką formy.
    Piec ok. godz. w temp. 180 st.
  • 3.
    Lukier:
    Szklankę cukru pudru utrzeć z żółtkiem, dodać sok z pół cytryny, dobrze wymieszać.
  • 4.
    Gorące ciasto wyłożyć z formy i polać lukrem.
    Można ozdobić kolorową posypką lub wg. swojego uznania.
    Babka polana lukrem.

Babka cytrynowa – dodatkowe informacje

Porcja ciasta podana na prodiż z włożonym w środku kominkiem o śr. 12,5 cm dół, 6 cm góra i wys. 7 cm. Na zdjęciach ciasto upieczone w tortownicy o śr. 24 cm z kominkiem j.w. i w foremce do babki o śr. 15 cm, wys. 8 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka budyniowa
Następny przepis: Babka cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode