Babeczki bez pieczenia z nadzieniem piankowo-śmietanowym
Przedstawiamy Wam przepis na wyjątkowe babeczki bez pieczenia z nadzieniem piankowo-śmietanowym. To połączenie puszystej pianki i delikatnej śmietanki sprawi, że każdy kęs będzie smakowitą ucztą dla podniebienia. Autorem tego przepisu jest Piotr Zieliński, pasjonat kulinarny i podróżnik, którego kulinarne poszukiwania odzwierciedlają się w pełnych harmonii smakach i estetyce podanych dań. Przez lata zgłębiał tajniki różnych kuchni i teraz chce podzielić się swoją wiedzą i inspiracją z Wami. Babeczki bez pieczenia to prosty sposób na stworzenie prawdziwej kulinarniej przyjemności, której smakowa podróż nigdy się nie kończy. Przygotujcie się na niezapomniane chwile przy stole i dołączcie do tej kulinarnej przygody!
Składniki:
- Korpusy:
- 140 g herbatników
- 140 g masła
- Aromat migdałowy
- Krem piankowy:
- 150 g pianek marsmallow
- 200 ml śmietany 30%
- Krem śmietanowy:
- 250 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- Różowy barwnik – opcjonalnie
- Dodatkowo:
- Posypka cukrowa
- Rurki waflowe
Babeczki bez pieczenia z nadzieniem piankowo-śmietanowym – jak zrobić?
-
1.
Korpusy: Masło roztopić i lekko ostudzić. Do pojemnika blendera przełożyć herbaniki i zmielić. Przełożyć do miseczki, dodać aromat i masło. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do foremek silikonowych na muffinki. Wypełnić spody i boki. Wstawić do lodówki na około godzinę. -
2.
Krem piankowy: Do miski przesypac pianki i postawić na garnku z gotującą wodą. Rozpuścić pianki. Aby przyspieszyć ten proces dodać odrobinę wody. Masa przestudzić. Śmietankę ubić na sztywny krem i połączyć z rozpuszczonymi piankami. Kremem nadziać korpusy. Wstawić do lodówki na kwadrans. -
3.
Krem śmietanowy: Śmietankę ubić z cukrem. Aby masa była sztywniejsza dodać zagestnik. Z kremu odłożyć 2-3 łyżki i zabarwić barwnikiem. Babeczki udekorować kremem w dwóch kolorach. Udekorować posypką i rurkami.
Smacznego!
Babeczki bez pieczenia z nadzieniem piankowo-śmietanowym – dodatkowe informacje
Acha i jedna mała drobna rada- zanim będziecie wypełniać korpusy,wyjmijcie je z foremek. Ja o tym zapomniałam i później było za późno
Tagibez pieczenia
admin