Aromatyczny gulasz z żołądków drobiowych
Podczas tej kulinarnej podróży zostajemy zaproszeni do niezwykłego smakowego świata, gdzie spotkają się tradycja i odwaga. Twórca tego przepisu, Piotr Zieliński, jest nie tylko ekspertem kulinarnym, ale także podróżnikiem, który zdobywał tajniki miejscowych kuchni na różnych zakątkach świata. Teraz dzieli się swoją pasją i wiedzą z nami, prezentując aromatyczny gulasz z żołądków drobiowych. W tej autorskiej potrawie spotkają się wybrane przyprawy, które nadadzą dańu wyjątkowego charakteru. Ta kompozycja smaków ożywi nasze podniebienia i odkryje przed nami nową, nieznany smakową historię. Podążajmy za nim na tej smakowej przygodzie i zanurzmy się w kulinarne inspiracje, które dostarczą nam niezapomnianych doznań przy stole.
admin
Składniki:
- 3/4 kilograma żołądków drobiowych
- 2 łyżki mąki
- 1,5 litra rosołu drobiowego
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- majeranek suszony
- 100 gramów masła extra
- 100 ml śmietanki 30%
Aromatyczny gulasz z żołądków drobiowych – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Żołądki obgotować w slonej wodzie, ostudzić, pokroić na drobne paseczki.
- Wrzucić do rondla z odrobiną oleju, dodać posiekany czosnek i cebulkę, zesmażyć na złoty kolor.
- Podlać rosołem i dusić do miękkości przez około 30 min.
- Dodać masło extra, przyprawy i zawiesinę z mąki oraz śmietankę.
Czym doprawić gulasz: przyprawami według własnego gustu.
Porady – dodatkowe informacje
Kiedy chcemy pikatniejszą wersję gulaszu, możemy dodać musztardę i chrzan. Jeśli preferujemy wersję z warzywami, warto dodać podsmażone warzywa na patelnię. Gulasz można również podawać z makaronem wstążki i zestawem surowych surówek, takich jak czerwona kapusta, biała kapusta typu coleslaw, marchewka z jabłkiem i śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: aromatyczny gulasz wołowy z warzywami
Następny przepis: Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie