aromatyczny gulasz wołowy z warzywami

aromatyczny gulasz wołowy z warzywami

Zapraszam Was na kulinarne wyprawy do pięknej krainy smaków, gdzie aromatyczny gulasz wołowy z warzywami staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ten wyjątkowy przepis jest owocem pasji, jaką autor Piotr Zieliński wkłada w swoje kulinarne dzieła. Jego blog kulinarny to miejsce, gdzie pasja i smak stają się jednością, a każde danie jest prawdziwą opowieścią. Piotr ściśle współpracuje z lokalnymi dostawcami i zawsze stawia na najwyższą jakość składników. Dzięki swoim wieloletnim doświadczeniom podróżniczym i kulinarnym, zaprasza nas do odkrywania niezapomnianych smaków przyrządzonego z największą starannością gulaszu wołowego. Wykorzystując świeże warzywa i aromatyczne przyprawy, to danie jest idealnym połączeniem smaków, które z pewnością oczaruje każde podniebienie. Przygotujcie się na smakowite podróżowanie po talerzu, które zapewnią Wam niezapomniane chwile przy stole.

Składniki:

  • 0,7 kg mielonego mięsa wołowego
  • garść fasolki szparagowej
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki czerwonej fasolki z puszki
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 0,5 średniego pora
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta lub dwie ostrej papryki
  • papryka słodka
  • 2 szczypty cząbru (można dodać świeże)
  • 1 szczypta kolendry
  • 2 szczypty majeranku
  • ewentualnie 1 płaska łyżka mąki + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu (nie dodawałam)

Aromatyczny gulasz wołowy z warzywami – jak zrobić?

  1. Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć w dużym rondlu na oleju, kiedy wytraci wilgoć i zacznie się smażyć dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć często mieszając przez 5 minut, następnie dodać sól, pieprz, papryki w proszku, zalać wrzątkiem w ilości, która przykryje mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa ( u mnie około 40 minut).
  2. Pora kroimy na plasterki, paprykę w paseczki, warzywa z puszki odsączamy z zalewy, pomidory w ósemki.
  3. W połowie gotowania wołowiny wrzucamy pokrojone warzywa, uzupełniamy sos, gotujemy jeszcze przez około 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat (opcjonalnie), zioła, ewentualnie dosalamy i gotowe. Sos możemy zagęścić wodą z mąką.

Słowa kluczowe: dietetyczny gulasz wołowy, pyszny gulasz wołowy, gulasz wołowy z warzywami

xxxx – dodatkowe informacje

Danie podałam z surówką z czerwonej kapusty i kluskami śląskimi.

W sprzedaży dostępne są małe puszki kukurydzy z dodatkiem czerwonej fasolki, zaoszczędzi nam to zakupu dwóch osobnych puszek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aromatyczny grzaniec domowy
Następny przepis: Aromatyczny gulasz z żołądków drobiowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode