aromatyczny gulasz wołowy z warzywami
Zapraszam Was na kulinarne wyprawy do pięknej krainy smaków, gdzie aromatyczny gulasz wołowy z warzywami staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ten wyjątkowy przepis jest owocem pasji, jaką autor Piotr Zieliński wkłada w swoje kulinarne dzieła. Jego blog kulinarny to miejsce, gdzie pasja i smak stają się jednością, a każde danie jest prawdziwą opowieścią. Piotr ściśle współpracuje z lokalnymi dostawcami i zawsze stawia na najwyższą jakość składników. Dzięki swoim wieloletnim doświadczeniom podróżniczym i kulinarnym, zaprasza nas do odkrywania niezapomnianych smaków przyrządzonego z największą starannością gulaszu wołowego. Wykorzystując świeże warzywa i aromatyczne przyprawy, to danie jest idealnym połączeniem smaków, które z pewnością oczaruje każde podniebienie. Przygotujcie się na smakowite podróżowanie po talerzu, które zapewnią Wam niezapomniane chwile przy stole.
admin
Składniki:
- 0,7 kg mielonego mięsa wołowego
- garść fasolki szparagowej
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki czerwonej fasolki z puszki
- 1 strąk czerwonej papryki
- 0,5 średniego pora
- 1 średnia cebula
- 2 średnie pomidory
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 2 – 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta lub dwie ostrej papryki
- papryka słodka
- 2 szczypty cząbru (można dodać świeże)
- 1 szczypta kolendry
- 2 szczypty majeranku
- ewentualnie 1 płaska łyżka mąki + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu (nie dodawałam)
Aromatyczny gulasz wołowy z warzywami – jak zrobić?
- Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć w dużym rondlu na oleju, kiedy wytraci wilgoć i zacznie się smażyć dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć często mieszając przez 5 minut, następnie dodać sól, pieprz, papryki w proszku, zalać wrzątkiem w ilości, która przykryje mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa ( u mnie około 40 minut).
- Pora kroimy na plasterki, paprykę w paseczki, warzywa z puszki odsączamy z zalewy, pomidory w ósemki.
- W połowie gotowania wołowiny wrzucamy pokrojone warzywa, uzupełniamy sos, gotujemy jeszcze przez około 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat (opcjonalnie), zioła, ewentualnie dosalamy i gotowe. Sos możemy zagęścić wodą z mąką.
Słowa kluczowe: dietetyczny gulasz wołowy, pyszny gulasz wołowy, gulasz wołowy z warzywami
xxxx – dodatkowe informacje
Danie podałam z surówką z czerwonej kapusty i kluskami śląskimi.
W sprzedaży dostępne są małe puszki kukurydzy z dodatkiem czerwonej fasolki, zaoszczędzi nam to zakupu dwóch osobnych puszek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aromatyczny grzaniec domowy
Następny przepis: Aromatyczny gulasz z żołądków drobiowych