Arancini - włoskie kule ryżowe

Arancini – włoskie kule ryżowe

kulinarne, przepis na arancini, włoska kuchnia, kule ryżowe, smak, tradycja, autorski przepis, Piotr Zieliński

Witamy w naszej kulinarno-podróżniczej przestrzeni, gdzie pasja i wiedza łączą się w niepowtarzalne smaki. Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami autorskim przepisem na kunsztowne i pełne włoskiego smaku Arancini, czyli włoskie kule ryżowe. Ta tradycyjna i niezwykle popularna przekąska to prawdziwy hit na włoskim stole. Jej wyjątkowy smak wynika z dwóch składników – ryżu i serów, które, połączone i delikatnie przyprawione, stworzą niezapomniane smakowe doznanie. Nasz przepis pozwoli Wam odkryć tajemnice kulinarnego dzieła Piotra Zielińskiego, pasjonata podróży kulinarnej i twórcy tego bloga. Dołączcie do naszej kulinarnej przygody i wyruszcie na wyjątkowe kulinarne podboje, gdzie każde danie jest nowym rozdziałem w naszej smakowej historii.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 250 g mięsa mielonego
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 jajko
  • olej
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka

1. Arancini – przepis

Najpierw należy przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto). W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i poczekać, aż będzie szklista. Wtedy dodać ryż i chwilę podsmażać razem z cebulą. Wlać pół szklanki bulionu i poczekać, aż ryż go wchłonie. Podobnie robić z pozostałym bulionem. Cały czas trzeba pilnować, by ryż się nie przypalił. Risotto na arancini doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ryż na arancini zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki.

2. Farsz na arancini

Mięso mielone podsmażyć na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy mięso straci surowy kolor, dodać pokrojone w kostkę pomidory i mrożoną marchewkę z groszkiem. Wymieszać i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Nadzienie do arancini należy doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.

3. Przygotowanie arancini

Do zimnego risotto dodać jajko i wymieszać. Gotową masę ryżową na arancini należy nakładać łyżką na rękę, na to porcję masy mięsnej i przykryć porcją risotta. Formować kule ryżowe i panierować je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Arancini należy smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju.

Arancini – dodatkowe informacje

Arancini można również przygotować w wersji wegetariańskiej. Warto wiedzieć, że arancini wegetariańskie poza warzywami może mieć w środku ser. Świetnie smakują ryżowe kulki z mozzarellą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Arancello - sycylijski likier pomarańczowy
Następny przepis: Arancini z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode