Arancello - sycylijski likier pomarańczowy

Arancello – sycylijski likier pomarańczowy

Działając na bazie pasji i wiedzy, zapraszam Was w podróż do słonecznej Sycylii, gdzie odkryjecie niepowtarzalny smak arancello – tradycyjnego sycylijskiego likieru pomarańczowego. Inspirację do tego przepisu czerpię z wieloletnich kulinarncyh poszukiwań i przygód, które przenikają moje kulinarny świat. Arancello to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnych zabarwień, które z pewnością zachwyci Wasze zmysły. Wykorzystuję w nim tylko najlepsze pomarańcze, aby uzyskać naturalny smak i aromat, które w połączeniu z odpowiednio dobranymi składnikami tworzą prawdziwą uczta dla podniebienia. Sięgnijcie po kuchenne narzędzia i przygotujcie się na wyjątkową podróż kulinarnej ekstazy, która rozkwita w naszych kieliszkach wraz z powstaniem arancello. Czerpcie radość z odkrywania tajemnicy tego niezwykłego likieru, który zaprosi Was do krainy słodko-owocowych uniesień.

Składniki:

  • 5 dużych owoców pomarańczy
  • 500 ml wódki
  • spirytus
  • 500 g cukru
  • 500-700 ml wody

Arancello – sycylijski likier pomarańczowy – jak zrobić?

  1. Pomarańcze (najlepiej ekologiczne) wyszorować, sparzyć, osuszyć i ściąć cienko skórkę (bez białego gorzkiego albedo) za pomocą obieraka do warzyw.
    Skórkę pokroić w paseczki włożyć do butelki lub szczelnie zakręcanego słoika – zalać spirytusem, aby cała skórka była nakryta. Szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień do ciemnej kuchennej szafki.
    Po tygodniu zagotować wodę z cukrem i gotować kilka minut na sporym płomieniu i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić skórki pomarańczowe, a powstały ekstrakt rozprowadzić powstałym syropem – dolać wódkę, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.
    Ponownie odstawić w ciemne miejsce na 7-10 dni.

Arancello – dodatkowe informacje

Likier pomarańczowy można delikatnie zakwasić koncentratem cytrynowym albo odrobinką sproszkowanego kwasku cytrynowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Arabski chlebek naan
Następny przepis: Arancini - włoskie kule ryżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode