Arabski chlebek naan

Arabski chlebek naan

Zapraszamy na kulinarne łowy, gdzie dzisiaj damy się zabrać w magiczną podróż do kulinarnych tajemnic Arabii. W naszej smakowej historii zagościsz dzisiaj razem z Piotrem Zielińskim, pasjonatem kuchni świata i twórcą tego bloga kulinarnego. Jego niepowtarzalne kulinarne opowieści skrywają w sobie nie tylko autorskie przepisy, ale także niezapomniane smakowe doznania. Dziś sięgniemy po chlebek naan, który nieodłącznie towarzyszy rozmaitym danym, a w szczególności popularnemu hummusowi. Zestawimy wyjątkowe smaki i przywołamy orientalną atmosferę, abyś mógł poczuć się jak uczestnik wielkich arabskich uczt. Gotując z nami, odkryjesz niezwykłe smakowe połączenia i spędzisz magiczne chwile przy stole. Przygotuj swoje kuchenne narzędzia, bo startujemy!

Składniki:

  • Szklanka mąki gryczanej
  • Szklanka wrzątku
  • Łyżeczka soli
  • Listki świeżej mięty (lub innych ziół)

Arabski chlebek naan – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zalewamy wrzątkiem dodajemy sól i posiekaną miętę. Mieszamy łyżką, aż powstanie kleiste ciasto. Mąka gryczana idealnie łączy się z wrzątkiem i już po chwili uzyskujemy gotowe ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką formujemy małe kulki, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Na suchej patelni pieczemy chlebki po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem lub solo;)

Arabski chlebek naan – dodatkowe informacje

Uwaga na gorące ciasto! W pierwszym etapie mieszamy łyżką, gdy lekko przestygnie, wówczas zagniatamy rękoma.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Apfelstrudel z sosem waniliowym
Następny przepis: Arancello - sycylijski likier pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode