Apfelstrudel z sosem waniliowym

Apfelstrudel z sosem waniliowym

Przygotujcie się na prawdziwą europejską smakową ucztę – Apfelstrudel z sosem waniliowym. Ten klasyczny niemiecki deser zachwyci Was swoją delikatną i chrupiącą strukturą oraz bogatym, owocowym wnętrzem.

Nie sposób pominąć roli autora tego przepisu, Piotra Zielińskiego, który pasją do kuchni dzieli się na swoim blogu kulinarnym. Właśnie tam zgłębiał tajniki różnych kuchni świata, a teraz przekazuje nam swoją wiedzę i inspiracje. Ten Apfelstrudel jest jednym z najmocniejszych dowodów na to, że jedzenie jest nie tylko codzienną koniecznością, ale także sposobem na odkrywanie kultury i wyrażanie siebie. Sosem waniliowym nadaje temu deserowi wyjątkowego smaku i aromatu, a Piotr powie nam, jak go przygotować ze smakiem. Przygotujcie kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Przygotujmy się na kulinarne podboje razem z tym przepisem na Apfelstrudel z sosem waniliowym – pewnym nowym rozdziałem w naszej smakowej historii.

Składniki:

  • mąka pszenna – 350g
  • olej – 4 łyżki
  • jajko – 1 sztuka
  • woda – 1/2 – 3/4 szklanki (czasem może być potrzebna nieco mniejsza lub większa jej ilość)
  • sól – szczypta
  • Nadzienie:
  • jabłka – 1kg
  • cynamon – duża szczypta
  • rodzynki – garść
  • cukier – 1-2 garści (w zależności od słodkości jabłek)
  • Sos waniliowy:
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • mleko – 700-800ml
  • cukier z wanilią – 1 opakowanie (ok. 16g)
  • cukier – 2 łyżki (tylko jeżeli budyń jest niesłodzony)
  • Dodatkowo
  • masło – 2-3 łyżki
  • śmietana 30% – 150ml
  • cukier – 2-3 łyżki

Apfelstrudel z sosem waniliowym – jak zrobić?

  1. Ciasto:

    1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Tworzymy w niej dołeczek i wbijamy jajko. Nożem łączymy jajko z mąką. Dodajemy olej, szczyptę soli i zaczynamy łączyć całość. Dolewamy stopniowo wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie, zwarte i miękkie. Dzielimy je na 3 części. Jedną z nich zabieramy a pozostałe przykrywamy miską.
    2. Na stolnicę wykładamy ściereczkę kuchenną i posypujemy ją mąką.
    3. Pierwszą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wymiar nieco większy od rozmiaru naszej formy. Nie jest to łatwe i trzeba włożyć tutaj nieco wysiłku 🙂 Gdy ciasto nabierze odpowiedniego kształtu i rozmiaru rozprowadzamy na nim 1/3 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę jabłek. Posypujemy cukrem (ilość zależy od kwaśności jabłek), cynamonem i garścią rodzynek. Łapiemy za końce ściereczki i delikatnie ją unosząc, zawijamy ciasto. Zwinięte układamy w formie.
    4. W analogiczny sposób postępujemy z dwoma pozostałymi częściami ciasta.
    5. Gdy wszystkie trzy strudle znajdą się w formie, smarujemy je roztopionym masłem, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia ciasto na moment wyciągamy by posmarować zmieszaną z cukrem śmietanką. Następnie ponownie umieszczamy je w piekarniku.
  2. Sos waniliowy:

    1. W czasie pieczenia ciasta proponuję przygotować sos waniliowy. Z podanej ilości mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Pozostałą część mleka umieszczamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszankę. Sos budyniowy gotujemy ok. 1 minuty, następnie zdejmujemy z ognia.
    2. Gdy budyń ostygnie możecie dodatkowo dodać do niego nieco śmietanki 30% i zmiksować przy pomocy blendera.

Apfelstrudel z sosem waniliowym – dodatkowe informacje

Ciasto smakuje dobrze zarówno podane na ciepło jak i na zimno, koniecznie polane przygotowanym sosem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aperol Spritz
Następny przepis: Apple Pie czyli amerykańska szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode