Apfelstrudel z sosem waniliowym
Nie sposób pominąć roli autora tego przepisu, Piotra Zielińskiego, który pasją do kuchni dzieli się na swoim blogu kulinarnym. Właśnie tam zgłębiał tajniki różnych kuchni świata, a teraz przekazuje nam swoją wiedzę i inspiracje. Ten Apfelstrudel jest jednym z najmocniejszych dowodów na to, że jedzenie jest nie tylko codzienną koniecznością, ale także sposobem na odkrywanie kultury i wyrażanie siebie. Sosem waniliowym nadaje temu deserowi wyjątkowego smaku i aromatu, a Piotr powie nam, jak go przygotować ze smakiem. Przygotujcie kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Przygotujmy się na kulinarne podboje razem z tym przepisem na Apfelstrudel z sosem waniliowym – pewnym nowym rozdziałem w naszej smakowej historii.
Składniki:
- mąka pszenna – 350g
- olej – 4 łyżki
- jajko – 1 sztuka
- woda – 1/2 – 3/4 szklanki (czasem może być potrzebna nieco mniejsza lub większa jej ilość)
- sól – szczypta
- Nadzienie:
- jabłka – 1kg
- cynamon – duża szczypta
- rodzynki – garść
- cukier – 1-2 garści (w zależności od słodkości jabłek)
- Sos waniliowy:
- budyń waniliowy – 1 opakowanie
- mleko – 700-800ml
- cukier z wanilią – 1 opakowanie (ok. 16g)
- cukier – 2 łyżki (tylko jeżeli budyń jest niesłodzony)
- Dodatkowo
- masło – 2-3 łyżki
- śmietana 30% – 150ml
- cukier – 2-3 łyżki
Apfelstrudel z sosem waniliowym – jak zrobić?
-
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Tworzymy w niej dołeczek i wbijamy jajko. Nożem łączymy jajko z mąką. Dodajemy olej, szczyptę soli i zaczynamy łączyć całość. Dolewamy stopniowo wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być gładkie, zwarte i miękkie. Dzielimy je na 3 części. Jedną z nich zabieramy a pozostałe przykrywamy miską.
- Na stolnicę wykładamy ściereczkę kuchenną i posypujemy ją mąką.
- Pierwszą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wymiar nieco większy od rozmiaru naszej formy. Nie jest to łatwe i trzeba włożyć tutaj nieco wysiłku 🙂 Gdy ciasto nabierze odpowiedniego kształtu i rozmiaru rozprowadzamy na nim 1/3 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę jabłek. Posypujemy cukrem (ilość zależy od kwaśności jabłek), cynamonem i garścią rodzynek. Łapiemy za końce ściereczki i delikatnie ją unosząc, zawijamy ciasto. Zwinięte układamy w formie.
- W analogiczny sposób postępujemy z dwoma pozostałymi częściami ciasta.
- Gdy wszystkie trzy strudle znajdą się w formie, smarujemy je roztopionym masłem, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia ciasto na moment wyciągamy by posmarować zmieszaną z cukrem śmietanką. Następnie ponownie umieszczamy je w piekarniku.
-
Sos waniliowy:
- W czasie pieczenia ciasta proponuję przygotować sos waniliowy. Z podanej ilości mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy razem z cukrem i cukrem z wanilią. Pozostałą część mleka umieszczamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu, cały czas energicznie mieszając, dodajemy budyniową mieszankę. Sos budyniowy gotujemy ok. 1 minuty, następnie zdejmujemy z ognia.
- Gdy budyń ostygnie możecie dodatkowo dodać do niego nieco śmietanki 30% i zmiksować przy pomocy blendera.
Apfelstrudel z sosem waniliowym – dodatkowe informacje
Ciasto smakuje dobrze zarówno podane na ciepło jak i na zimno, koniecznie polane przygotowanym sosem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aperol Spritz
Następny przepis: Apple Pie czyli amerykańska szarlotka