Apple Pie czyli amerykańska szarlotka

Apple Pie czyli amerykańska szarlotka

Zapraszam do kulinarnej podróży przez Amerykę, gdzie przygotujemy wyjątkowo apetyczne i aromatyczne danie – szarlotkę amerykańską, znanej również jako apple pie. Ten przepis jest niezwykle smaczny i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Jak przystało na autora tego bloga kulinarnego, Piotra Zielińskiego, który odkrywał tajniki kuchni różnych zakątków świata, każde danie jest prawdziwą opowieścią. Dlatego apple pie jest nie tylko pyszne, ale także zabierze Was w podróż po amerykańskim smaku. Przygotujcie się na zderzenie słodkich, soczystych jabłek z chrupiącą nadziewaną kruchym ciastem. Bądźcie gotowi na magiczne doznania smakowe i stwórzcie własne kulinarne arcydzieło, które umili codzienne chwile przy stole.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 420 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 330 g zimnego masła
  • 140-160 ml zimnej wody
  • Nadzienie:
  • 4-5 jabłek
  • 35 g mąki pszennej
  • ok. 70-100 g cukru w zależności od kwaśności jabłek
  • szczypta cynamonu

Apple pie czyli amerykańska szarlotka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Masło wkładamy na około 5-10 minut do zamrażalki. Na stolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukier. Następnie wyjmujemy masło, kroimy kostkę i łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy ok. 140 ml zimnej wody i szybko zagniatamy, aż składniki się połączą. Gdy ciasto nie chce się połączyć można dodać 2 łyżki wody. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
  2. Jabłka obieramy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy ćwiartki na mniejsze części. Jabłka mieszamy z mąką, cynamonem i cukrem.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto przekładamy do silikonowej formy lub metalowej formy wysmarowanej masłem lub margaryną i wykładamy jabłka.
  4. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na 2- 3 mm. Ciasto kroimy za pomocą noża lub tak jak w moim przypadku radełka na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski układamy na przemian, tworząc kratkę. Brzegi ciasta dobrze sklejamy.
  5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C i pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C, a ciasto przykrywamy z góry folią aluminiową i pieczemy 50 min. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

* Ciasto polecam wykonać z dodatkiem masła, a nie margaryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Apfelstrudel z sosem waniliowym
Następny przepis: Arancello - sycylijski likier pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode