Anielska babka (Angel Food Cake)

Anielska babka (Angel Food Cake)

Witajcie w kolejnej kulinarniej podróży! Dziś pragnę Was zaprosić do zanurzenia się w niebiańskich smakach wielbicielej babki anielskiej. Ten wyjątkowy przepis jest owocem pasji i miłości Piotra Zielińskiego, twórcy tego bloga kulinarnego. Jego fascynacja sztuką gotowania i podróżami kulinarymi zaowocowały pełnymi smakowych inspiracji opowieściami. Teraz Piotr odczarowuje recepturę tradycyjnej babki, odkrywając przed nami nowe wymiary smaku. Anielska babka to prawdziwe arcydzieło, które łączy w sobie puszystość i delikatność, a smakując ją, przenosimy się na wyżyny kulinarnej rozkoszy. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, bo to właśnie z nimi ruszamy na niezapomnianą kulinarną przygodę z tym wspaniałym przepisem. Gotowi? Start!

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka białek (około 8-9 sztuk jajek)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Anielska babka (angel food cake) – jak zrobić?

  1. Do miski wlewamy białka. Ubijamy do momentu pojawienia się piany. Następnie dodajemy sól i sok z cytryny. Białka ubijamy do uzyskania prawie sztywniej piany. Piana nie może być mocno sztywna. 1/3 cukru mieszamy z mąką, odkładamy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści. Następnie stopniowo w kilku turach wsypujemy mąkę, mieszamy szpatułką. Białka nie powinny opaść. Blaszki 30 x 11 cm nie smarujemy tłuszczem ani nie posypujemy mąką. Blaszka powinna być sucha. Wykładamy masę do formy, kilka razy „nacinamy” nożem. Pieczemy w 185 stopniach około 45-50 minut co suchego patyczka. Piekarnik w trakcie pieczenia nie powinien być otwierany.

Anielska babka (Angel Food Cake) – dodatkowe informacje

Babkę możemy posypać cukrem puderem lub polać rozpuszczoną czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Angielskie śniadanie
Następny przepis: Anielskie ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode