Anielskie ciasto

Anielskie ciasto

Zapraszam Was na kulinarne uniesienia w towarzystwie niebiańskiego ciasta. Początki tego przepisu sięgają mojej pasji i fascynacji kuchnią, które przerodziły się w prawdziwą miłość do tworzenia niezapomnianych smaków. Anielskie ciasto to połączenie delikatności i słodyczy, które z pewnością oczaruje Wasze podniebienia. Wprawdzie nie jest to przepis z odległych zakątków świata, ale jego smak jest równie magiczny i wyjątkowy. Niech nasza kulinarne podróż rozpocznie się od tego niebiańskiego ciasta, które stanie się nowym rozdziałem w naszej smakowej historii. Czas sięgnąć po kuchenne narzędzia i odważnie wyruszyć na kulinarne podboje!

Składniki:

  • 400 gram cukru
  • 185 gram mąki typu 405
  • 10 – 12 białek w temperaturze pokojowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • opcjonalnie skórka otarta z cytryny, pomarańczy lub limonki, jeśli chcemy nadać cytrusowy smak ciastu
  • obłożenie:
  • 500 gram kremu koksowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 gram truskawek
  • 250 gram borówek amerykańskich
  • kiwi zielone
  • kiwi złote

Anielskie ciasto – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  2. Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.
  3. Do miski robota kuchennego wlewamy białka, sól i cream of tartar ubijamy na dużych obrotach około minuty, aż białka ubiją się na sztywną pianę.
  4. Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.
  5. Następnie dodajemy esencję waniliową i skórkę z cytryny. Mieszamy silikonową szpatułką. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z białkami.
  6. Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. WAŻNE: Formy nie natłuszczamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem. Jeśli nie mamy specjalnej formy do babki wiszącej to ciasto studzimy w formie, ale na kratce, by od dołu miało dopływ powietrza. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.
  7. Schłodzony krem kokosowy mieszamy z cukrem pudrem, a następnie ubijamy na sztywną pianę. Bitą śmietanę kokosową wykładamy na ciasto, ozdabiamy ulubionymi owocami.

Porady – Dodatkowe informacje

Cream of Tartar, znany także jako winny kamień, kwaśny winian potasu lub tartarus, jest nazwą handlową dla wodorowinianu potasu – kwaśnej soli, która znajduje wiele zastosowań w piekarnictwie. Ten brytyjski proszek jest produktem ubocznym procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Można go również stosować w połączeniu z sodą jako zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego proszku do pieczenia.

Jeżeli chcemy zastąpić tradycyjny proszek do pieczenia kamieniem potasu, należy używać 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki kamienia potasu na 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Produkt Cream of Tartar można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić przez Internet.

Najlepszym wyborem do pieczenia ciasta jest specjalna forma do babki wiszącej (ANGEL FOOD).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Anielska babka (Angel Food Cake)
Następny przepis: Aniołek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode