Angielskie Bułeczki cynamonowe z rodzynkami

Angielskie Bułeczki cynamonowe z rodzynkami

Mamy przyjemność przedstawić Wam wyjątkowy przepis na Angielskie Bułeczki cynamonowe z rodzynkami. To propozycja, która powstała dzięki pasji i miłości do gotowania, które towarzyszą autorowi tego przepisu – Piotrowi Zielińskiemu. Jego kulinarne poszukiwania i podróże po różnych zakątkach świata sprawiły, że odkrył smaki i tajniki miejscowych kuchni, które teraz chce Wam przekazać. Te bułeczki cynamonowe to nie tylko wyjątkowy smak, ale także malownicze kolory, które urozmaicają nasze życie. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Wyruszamy na kulinarne podboje, gdzie każde danie jest nowym rozdziałem w naszej smakowej historii. Zapraszamy do odkrywania smakowych przygód i celebracji chwil spędzonych przy stole. Smacznego!

Składniki:

  • 230 gramów masła
  • 375 gramów mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 150 gramów cukru (drobnego do wypieków)
  • 200 gramów rodzynek

Angielskie bułeczki cynamonowe z rodzynkami – jak zrobić?

  1. Farsz: 180 gram miękkiego masła ucieramy z dwoma łyżeczkami cynamonu, dodajemy 125 gram cukru i dalej ucieramy. Do całej rozrobionej już masy dodajemy rodzynki (dużo 200 gram ale to wedle uznania) i mieszamy do powstania jednolitej masy. Tak przyrządzony farsz odstawiamy na bok ale nie do lodówki bo masło nam stwardnieje. Farsz może wydawać się zbyt gęsty ale taką konsystencję powinien mieć, bez obaw 🙂
  2. Przygotowujemy ciasto: Przesiewamy 375 gram mąki z łyżeczką proszku do pieczenia i z łyżeczką cynamonu. Dodajemy 25 gram cukru i rozcieramy z 50 gramami rozdrobnionego masła. W osobnej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy 200 ml mleka. Łączymy całość i dodajemy tak przygotowane mokre składniki do wcześniej zrobionych suchych. Rozrabiamy ciasto (robimy to rękami, możemy dodawać w trakcie odrobinę mąki, to sprawi że masa nie będzie przyklejała się nam do rąk). Powinna powstać nam gęsta sztywna kulka dobra do rozwałkowania.
  3. Przygotowujemy blachę do pieczenia – natłuszczamy ją i posypujemy mąką. Przygotowujemy piekarnik – rozgrzewamy go do 230 stopni.

    Wracamy do ciasta. Przygotowaną kulę wykładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy ciasto tak, aby powstał nam prostokąt o grubości 1,5 cm. Na ciasto wykładamy równo opisany wyżej farsz, nie powinno być on zbyt gruby. Całość zawijamy ciastem do góry, tworząc rulon*. Takie ciasto kroimy na równe kawałki o grubości 2 cm. Układamy je na tortownicy z cięciem do góry. Ciasto będzie się stykać, po upieczeniu będzie delikatnie połączone, jednak łatwo się je dzieli.**

    Bułeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni na 20-30 minut, aby urosły i się zarumieniły.

    Gotowe pyszności możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru, wody lub soku z cytryny.

    Smacznego!

Angielskie Bułeczki Cynamonowe z Rodzynkami – Dodatkowe informacje

*Przy zawijaniu ciasto możemy posypywać mąką. Będzie niej klejące i lepiej będzie się zawijać.
** Takie bułeczki można też ułożyć oddzielnie na blachę, są odpowiednio sztywne.

LUKIER – 75 gram cukru pudru rozrabiamy z 2 -3 łyżkami wody. Dolewamy ją do cukru pudru ciągle mieszając aż powstanie delikatnie gęsta ale lejąca się mleczna masa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Angielskie brownie
Następny przepis: Angielskie Naleśniki z Porami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode