Ambrozja

Ambrozja

Witamy w naszej kuchni, gdzie dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami wyjątkową smakową podróżą – przepisem na Ambrozję. Ten niezwykły deser, którego receptura pochodzi z dalekich zakątków świata, zainspirowana jest pasją autora tego bloga kulinarnego – Piotra Zielińskiego. Jego fascynacja sztuką gotowania oraz odkrywaniem nowych smaków dały początek tej wyjątkowej kulinarnej opowieści. Ambrozja to połączenie delikatności, harmonii smaków i piękna estetyki, które sprawią, że każda chwila spędzona przy stole stanie się niezapomnianym doświadczeniem. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia i gotowi? Start! Rozpoczynamy naszą kulinarne odkrycie, które poprzez jedzenie pozwoli Wam odkryć smakowe przygody oraz wyrazić siebie w niezwykły sposób.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 26 dag cukru kryształu
  • 13 dag mąki pszennej
  • 13 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • krem:
  • 1 l mleka
  • ¾ szkl. cukru kryształu
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 jajko
  • 1,5 kostki masła
  • masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30 % (wystarczy również kubek 330 ml)
  • 1 galaretka żółta
  • dodatkowo:
  • masa krówkowa
  • duże opakowanie herbatników
  • płatki migdałów lub starta czekolada

Ambrozja – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 160-170 stopni.
  2. 2.
    Krem: dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąki, budyń, jajko. Wlać na gotujące mleko. Energicznie mieszać żeby się nie przypaliło. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać wystudzony budyń.
  3. 3.
    Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, porcjami dodawać galaretkę.
  4. 4.
    Przełożenie: biszkopt – krem- herbatniki – masa krówkowa -herbatniki-masa śmietanowa- płatki migdałów lub starta czekolada

Słowa kluczowe: ambrozja ciasto, ambrozja przepis

Porady – dodatkowe informacje

Ja zawsze zdejmuję skórkę z biszkopta, wtedy krem się lepiej trzyma. Możemy upiec swój biszkopt ze swojego ulubionego przepisu. Biszkopt nasączyć wodą z cukrem i cytryną. Ja miała galaretkę pinacolada i dała fajny kokosowy posmak całości. Herbatniki możemy zastąpić krakersami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Ambasador
Następny przepis: Amerykanski Coleslaw z czerwonej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode