Ciasto Ambasador
Zanurz się w wyjątkowy świat smaków i kulinarnych opowieści, które emanują z tego niezwykłego przepisu na Ciasto Ambasador. Pozwól, że zabiorę Cię w podróż przez wyrafinowane smaki i niepowtarzalne doznania kulinarne. Poczuj magię autorskich przepisów, stworzonych przez pasjonata kuchni, Piotra Zielińskiego. Jego fascynacja sztuką gotowania i odkrywaniem nowych smaków przenika przez każdą wspomnianą tu historię o miejscach, które go zainspirowały. Wyrusz razem z nami na kulinarne podboje i odkryj wyjątkowy smak tortu Ambasador z galaretką, który przeniesie Cię w świat malowniczych kolorów i niezapomnianych chwil przy stole. Przygotuj swoje kuchenne narzędzia i gotowy? Start!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 9 jaj
- 25 dkg cukru
- 15 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka wanilii w płynie lub cukier waniliowy
- 9 łyżek ciepłej wody
- Masa:
- 1 litr mleka
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 5 żółtek
- 5 łyżek mąki kartoflanej
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 szkl. cukru
- 45 dkg. masła
- 2 galaretki
- puszka ananasa
- 10 dkg. rodzynek
- 5 dkg czekolady deserowej
- 1 łyżka kakao
- spirytus do smaku
Ciasto ambasador – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią do białości, dodać wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartych żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą żółtkową. Przelać do formy o wymiarach 36/22 cm. Piec około 30 minut w temp. 175°C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części. -
2.
Masa:
W 1,5 szklanki mleka rozmieszać budyń, mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią, na gotujące się mleko wlać budyń, zagotować. Masło utrzeć, do utartego dodać wystudzony budyń i spirytus.Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, rodzynki wcześniej sparzone, i pokrojoną czekoladę.
Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
-
3.
Przełożenie placka:
Biszkopt – masa ciemna – biszkopt – masa jasna – pokrojone ananasy – tężejąca galaretka.
Słowa kluczowe: tort ambasador z galaretką.
Ciasto Ambasador – dodatkowe informacje
Z tego przepisu biszkopt wychodzi wilgotny i bardziej zbity niż zwykły tradycyjny (taki biszkopt lubi moja rodzinka), dlatego też możemy zrobić biszkopt według własnego, ulubionego przepisu.