Ciasto Ambasador

Ciasto Ambasador

Zanurz się w wyjątkowy świat smaków i kulinarnych opowieści, które emanują z tego niezwykłego przepisu na Ciasto Ambasador. Pozwól, że zabiorę Cię w podróż przez wyrafinowane smaki i niepowtarzalne doznania kulinarne. Poczuj magię autorskich przepisów, stworzonych przez pasjonata kuchni, Piotra Zielińskiego. Jego fascynacja sztuką gotowania i odkrywaniem nowych smaków przenika przez każdą wspomnianą tu historię o miejscach, które go zainspirowały. Wyrusz razem z nami na kulinarne podboje i odkryj wyjątkowy smak tortu Ambasador z galaretką, który przeniesie Cię w świat malowniczych kolorów i niezapomnianych chwil przy stole. Przygotuj swoje kuchenne narzędzia i gotowy? Start!

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 9 jaj
  • 25 dkg cukru
  • 15 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii w płynie lub cukier waniliowy
  • 9 łyżek ciepłej wody
  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek mąki kartoflanej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 szkl. cukru
  • 45 dkg. masła
  • 2 galaretki
  • puszka ananasa
  • 10 dkg. rodzynek
  • 5 dkg czekolady deserowej
  • 1 łyżka kakao
  • spirytus do smaku

Ciasto ambasador – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:
    Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią do białości, dodać wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartych żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą żółtkową. Przelać do formy o wymiarach 36/22 cm. Piec około 30 minut w temp. 175°C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
  2. 2.
    Masa:
    W 1,5 szklanki mleka rozmieszać budyń, mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią, na gotujące się mleko wlać budyń, zagotować. Masło utrzeć, do utartego dodać wystudzony budyń i spirytus.

    Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, rodzynki wcześniej sparzone, i pokrojoną czekoladę.

    Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.

  3. 3.
    Przełożenie placka:
    Biszkopt – masa ciemna – biszkopt – masa jasna – pokrojone ananasy – tężejąca galaretka.

Słowa kluczowe: tort ambasador z galaretką.

Ciasto Ambasador – dodatkowe informacje

Z tego przepisu biszkopt wychodzi wilgotny i bardziej zbity niż zwykły tradycyjny (taki biszkopt lubi moja rodzinka), dlatego też możemy zrobić biszkopt według własnego, ulubionego przepisu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Alzacka tarta z dynią i fetą
Następny przepis: Ambrozja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode