Adżika - gruziński sos pomidorowy

Adżika – gruziński sos pomidorowy

Gruzja to kraj bogaty nie tylko w historyczne dziedzictwo, ale także w wyjątkowe smaki. Jeden z nich to adżika – gruziński sos pomidorowy, który z pewnością wzbogaci Wasze kulinarną podróżę. Ten tradycyjny przepis czerpie inspirację z miejscowych tradycji kulinarnej sztuki Piotra Zielińskiego. Zainspirowany swoimi podróżami i spotkaniami z pasjonatami kuchni, Piotr stworzył autorską wersję tego wyjątkowego sosu. Adżika jest jednocześnie delikatna i pikantna, idealna do chaczapuri oraz innych dań gruzińskich. Pozwólcie, że zabiorę Was w podróż po smakach Gruzji, gdzie adżika stanie się nieodłączną częścią Waszej kulinarnej historii. Cieszcie się nim w towarzystwie bliskich i wyrażajcie siebie przez jedzenie. Gotowi? Wyruszamy na kulinarne podboje z adżiką!

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 kg dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe)
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek (u mnie antonówka)
  • 2 duże czerwone papryki
  • główka czosnku
  • papryczka chili
  • duża marchewka
  • 3 łyżki cukru
  • sól do smaku

Adżika – gruziński sos pomidorowy – jak zrobić?

  1. W garnku, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebule. Mogą być pokrojone w grubszą kostkę.
    Dodać pokrojone pomidory ze skórką, piętką oraz jabłka pokrojone w ćwiartki ze skórką ale bez gniazd nasiennych.
    Dodać papryki pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w większe kawałki, ząbki czosnku, marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki, papryczkę chili bez nasion.
    Gotować, mieszać aż warzywa będą bardzo miękkie.
    Całość przetrzeć przez sito.
    Jeśli chcemy mieć bardziej gęsty sos, to trzeba go odparować.
    Dodać cukier i sól do smaku.
    Sos gotowy.
    Może być dodatkiem do warzyw, mięsa, jajek, makaronu, sera.
    Smacznego.

Adżika – dodatkowe informacje

Można dodać papryczkę chili z nasionami, jeśli ktoś lubi bardziej ostrą potrawę. Można sos zapakować do słoiczków, poddać pasteryzacji i cieszyć się nim w zimie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Adwokatowy torcik z malinami
Następny przepis: Agrestowa chmurka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode