Adwokatowy torcik z malinami

Adwokatowy torcik z malinami

Przedstawiamy wam wyjątkowy przepis na adwokatowy torcik z malinami. Połączenie słodyczy adwokatu i świeżości malin sprawi, że ten deser stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Autor tego przepisu, Piotr Zieliński, to pasjonat kulinarnych podróży, który zainspirował się tajnikami kuchni świata. Jego pragnieniem jest tworzenie niezapomnianych smakowych doświadczeń i tym razem zaskakuje nas niepowtarzalnym połączeniem smaków. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia i gotowi? Startujmy w kulinarne podboje i odkryjmy, jak adwokatowe uniesienie spotyka się z intensywnością malin. Czas na kulinarne przygody, które urozmaicą nasze życie i wprowadzą harmonię smaku do naszych kuchennych wyczynów.

Składniki:

  • CIASTO BIAŁKOWE:
  • 1 szklanka białek (z ok 6 jaj)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • woda z cytryną do nasączenia biszkoptu
  • MUS MALINOWY:
  • 280 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • KREM ajerkoniakowy:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 50 g masła
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka kremówki
  • 1 szklanka kremu adwokatowego:
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/2 szklanki spirytusu

Adwokatowy torcik z malinami – jak zrobić?

  1. 1.

    Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych białek. Wmieszać za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera. Na tym etapie piana może znacznie opaść. Wlać do formy (∅ 19 cm) z krążkiem papieru do pieczenia na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, którą po wystudzeniu należy ściąć, a ciasto przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą z cytryną.

  2. 2.

    Mus malinowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Maliny rozmrozić i zmiksować w blenderze. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Można ten etap pominąć i razem z pestkami przelać do garnka. Dodać cukier i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Przestudzić, a kiedy mus zacznie gęstnieć rozsmarować na każdym krążku ciasta.

  3. 3.

    Ajerkoniak. Żółtka i cukier umieścić w misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą na małym ogniu. Żółtka ucierać z cukrem, do momentu, aż staną się puszyste i gęste, a temperatura sięgnie 40*C. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i ucierając wlewać powoli mleko skondensowane. Po przestudzeniu, intensywnie mieszając, wlewać powoli spirytus. Odlać 1 szklankę ajerkoniaku.

  4. 4.

    Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelać do garnka, razem z cukrem i masłem. Kiedy się zagotuje wlać rozprowadzony proszek budyniowy, zagotować. Zdjąć z ognia i na wierzch położyć folię spożywczą, tak aby leżała na budyniu. Wystudzić.

  5. 5.

    Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.

    Budyń zmiksować razem z ajerkoniakiem i rozpuszczoną żelatyną. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem podzielić na trzy równe części i wykładać na blaty ciasta z malinami. Ostatni krem wycisnęłam przez rękaw cukierniczy z krągłą tylką. Wierzch posypałam rozdrobnionym ciastem, które ścięłam po upieczeniu. Górę można ozdobić malinami. Torcik wstawić do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

Adwokatowy torcik z malinami – dodatkowe informacje

Pozostały ajerkoniak należy rozprowadzić z mlekiem lub wodą uzyskując likier jajeczny odpowiedniej gęstości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Adwokat - nalewka
Następny przepis: Adżika - gruziński sos pomidorowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode