A la bifteki, czyli greckie kotlety mielone

A la bifteki, czyli greckie kotlety mielone

Przepis na „A la bifteki, czyli greckie kotlety mielone” to propozycja Piotra Zielińskiego, twórcy tego inspirującego kulinarnego miejsca. Dzięki temu daniu przeniesiemy się na greckie wyspy i rozkoszujemy autentycznymi smakami tamtejszej kuchni. Kotlety mielone, inspirowane kulinarnymi doświadczeniami Piotra, zapewnią nam wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Jest czas rozpocząć naszą kulinarną przygodę na smakowy podbój Grecji, gdzie każdy skosztowany kęs odkryje nowy rozdział w naszej smakowej historii.

Składniki:

  • Bifteki:
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 250 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • czubryca czerwona (można dodać inną ulubioną mieszankę ziół)
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • przyprawa uniwersalna (opcjonalnie)
  • pieprz (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia
  • Sos:
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%

A la bifteki, czyli greckie kotlety mielone – jak zrobić?

  1. Do mięsa mielonego dodać jogurt naturalny, musztardę oraz przyprawy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić według upodobań.
  2. Formować kotleciki i smażyć z obu stron na patelni dodając odrobinę oliwy do smażenia. Ładnie przyrumienić z obu stron, a następnie przełożyć do naczynia z bulionem(bulion powinien sięgać 1/2 wysokości kotlecików) i dusić aż mięsko „dojdzie”. Na samym końcu, gdy mięso będzie gotowe, do sosu dodać śmietankę 30%. Podgotować całość.
  3. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i surówką z ogórków kiszonych.

A la bifteki – dodatkowe informacje

Nie smażyć zbyt długo, aby nasze bifteki nie zrobiły się zbyt suche.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Najłatwiejsze naleśniki bez jajek
Następny przepis: Acorda - portugalskie danie z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode