Żytnie gofry - idealne

Żytnie gofry – idealne

Doświadczenia kulinarne to nie tylko zabawa, ale także zdrowie. Nasze Żytnie gofry – idealne, to zdrowsza wersja popularnej przekąski. Wykonane z mąki żytniej, zachowują zarówno smak, jak i chrupkość tradycyjnych gofrów. Żytnie gofry to połączenie złotych, chrupiących krawędzi i puszystego wnętrza, które doskonale smakuje z dowolnym dodatkiem, od słodkich po pikantne. Żyto jest bogate w błonnik, a mniej przetworzone odmiany zawierają nawet do 20% białka, co czyni nasze gofry nie tylko smaczne, ale także pełnowartościowe i pokazujące, że zdrowe jedzenie może być naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki żytniej typ 500/720
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka ksylitolu
  • kropla olejku waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1.5 szklanki mleka
  • dodatkowo: ulubione dodatki do położenia na gotowych gofrze, np. dżem, bita śmietana, owoce, cukier puder, syrop klonowy (widoczny na zdjęciu)

Żytnie gofry – idealne – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą cukru. Żółtka odłożyć na później.
  2. Suche składniki wymieszać w misce. Dodać do nich olej, mleko, żółtka, olejek. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.
  3. Gotowe ciasto nakładać partiami na gofrownicę. Wyrównać wierzch, tak aby pokryta została cała powierzchnia, na której będą się piec gofry. Gofry pieczemy do momentu, aż będą złote (patrz „Rady”). Uważajcie, aby nie przesadzić z ilością ciasta, ponieważ gdy będzie go zbyt dużo, to może po prostu w czasie pieczenia wypłynąć.
  4. Upieczone gofry podawać z ulubionymi dodatkami.

Żytnie gofry – dodatkowe informacje

Czas pieczenia gofrów żytnich jest indywidualny dla danej gofrownicy. Ja piekłam gofry po ok. 6 minut, aby były odpowiednio podpieczone. Kwestia Smaku proponuje 3-3.5 minuty, więc należy dostosować czas pieczenia do własnego sprzętu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wegańskie placki z kalafiora
Następny przepis: Żytnie podpłomyki a'la ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode