ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM

Żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem to smaczne, pożywne danie, które doskonale wpisuje się w tradycję kulinarną Polski. Jego charakterystyczny, lekko kwasowy, bogaty smak i zapach to zasługa żurawiny, a wędzony boczek dodaje mu wyrazistej nuty dymnej. Do żurku idealnie pasuje biała kiełbasa, która dodaje potrawie sycącego charakteru. To danie, które zna i lubi każdy Polak. Przykładem idealnego żurku jest nasz przepis na żurek na wędzonym boczku. Właśnie nim chcielibyśmy się z Państwem podzielić. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością będzie robił wrażenie na domownikach i gościach.

Składniki:

  • 2 białe kiełbasy
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • włoszczyzna
  • 4 średnie ziemniaki
  • żurek w butelce
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • przyprawa uniwersalna
  • liść laurowy
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany

Żurek na wędzonym boczku – przepis

  1. Do garnka wrzucamy: kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę i jedną cebulę, a także 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawy uniwersalnej. Całość zalewamy 5 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut.
  2. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy, aż będą miękkie.
  3. Wyjmujemy warzywa, kiełbasę i boczek. Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek na kostkę.
  4. Do żurku dodajemy według własnego smaku żurek (dodajemy powoli i sprawdzamy smak) oraz posiekane ząbki czosnku.
  5. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę aż lekko się zarumieni, następnie dodajemy do zupy wraz z wcześniej pokrojonym boczkiem i kiełbasą.
  6. Jajka kroimy na ósemki i wkładamy do żurku.
  7. Całość doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i zaprawiamy śmietaną.

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM – dodatkowe informacje

Zamiast śmietany możemy też użyć jogurtu – jest zdrowszy i mniej kaloryczny 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żydowski helzel czyli nadziewana skóra z szyjek
Następny przepis: Żurek wielkanocny-najlepszy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode