Żurek tradycyjny
Żurek tradycyjny to smaczna, polska zupa, której korzeni możemy szukać jeszcze w średniowieczu. Oszałamiająco treściwy, z unikalnym kwasowym posmakiem, robi prawdziwe cuda dla podniebienia. To ucieleśnienie naszej narodowej kuchni. Gorący, sycący kąsek skonstruowany z prostej listy składników, który mimo to zaskakuje intensywnością smaku i zapachu. Ten przepis na tradycyjny żurek to sposób na doskonały posiłek zarówno na rodzinne spotkania, jak i codzienny obiad. Pojawiienie się żurku na stole to zawsze wydarzenie. Teraz każdy może przenieść tę magię do swojego domu – niezależnie od okazji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 butelka żuru naturalnego o pojemności 500 ml
- 1 laska kiełbasy toruńskiej
- garść prawdziwków
- przyprawa uniwersalna
- 1 ząbek czosnku
Przepis na tradycyjny żurek
- W garnku zagotowujemy wodę ok. 3 litry dodajemy pokrojone na drobno prawdziwki oraz przyprawę uniwersalną ok. pół łyżeczki, posiekany ząbek czosnku, grzyby gotujemy do miękkości
- Następnie żurek wylewamy z butelki i energicznie mieszamy trzepaczką, wlewamy do wrzącego wywaru i doprowadzamy do wrzenia gotujemy ok 5 minut
- Kiełbasę kroimy na plastry i wrzucamy do żurku, wyłączamy, doprawiamy do smaku solą lub pieprzem
Żurek tradycyjny – dodatkowe informacje
Żurku użyłam w butelce szklanej z firmy Vortumnus
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żurek wielkanocny-najlepszy!
Następny przepis: Żurek prosty i szybki