Żurek tradycyjny

Żurek tradycyjny

Żurek tradycyjny to smaczna, polska zupa, której korzeni możemy szukać jeszcze w średniowieczu. Oszałamiająco treściwy, z unikalnym kwasowym posmakiem, robi prawdziwe cuda dla podniebienia. To ucieleśnienie naszej narodowej kuchni. Gorący, sycący kąsek skonstruowany z prostej listy składników, który mimo to zaskakuje intensywnością smaku i zapachu. Ten przepis na tradycyjny żurek to sposób na doskonały posiłek zarówno na rodzinne spotkania, jak i codzienny obiad. Pojawiienie się żurku na stole to zawsze wydarzenie. Teraz każdy może przenieść tę magię do swojego domu – niezależnie od okazji.

Składniki:

  • 1 butelka żuru naturalnego o pojemności 500 ml
  • 1 laska kiełbasy toruńskiej
  • garść prawdziwków
  • przyprawa uniwersalna
  • 1 ząbek czosnku

Przepis na tradycyjny żurek

  1. W garnku zagotowujemy wodę ok. 3 litry dodajemy pokrojone na drobno prawdziwki oraz przyprawę uniwersalną ok. pół łyżeczki, posiekany ząbek czosnku, grzyby gotujemy do miękkości
  2. Następnie żurek wylewamy z butelki i energicznie mieszamy trzepaczką, wlewamy do wrzącego wywaru i doprowadzamy do wrzenia gotujemy ok 5 minut
  3. Kiełbasę kroimy na plastry i wrzucamy do żurku, wyłączamy, doprawiamy do smaku solą lub pieprzem

Żurek tradycyjny – dodatkowe informacje

Żurku użyłam w butelce szklanej z firmy Vortumnus


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żurek wielkanocny-najlepszy!
Następny przepis: Żurek prosty i szybki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode