Żurek prosty i szybki
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na żurek prosty i szybki. Jest to tradycyjna polska zupa, którą najczęściej spożywamy podczas Wielkanocy, jednak jej głęboki smak i sycący charakter sprawiają, że często pojawia się ona na naszych stołach także w inne dni. Ten wariant żurku jest niezwykle łatwy do przygotowania, a jednocześnie zachowuje cały charakter i smak tradycyjnej receptury. Zachwyć swoich gości pysznym żurkiem, na który nie musisz poświęcać całego dnia – wystarczy kilka prostych składników i chwila czasu, aby cieszyć się aromatem domowej zupy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów
- 350 g ziemniaków
- 50 g kiełbasy (lub boczku)
- 2-3 ząbki czosnku
- majeranek wg uznania
- 1 l bulionu
- zakwas na żurek – ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności (ja dodaję 1 – 2 szklanki)
Żurek prosty i szybki – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki (boczek w kostkę).
- Grzyby zalać mała ilością wody i ugotować – najszybciej zrobimy to w szybkowarze.
- W międzyczasie na patelni zrumienić cebulę, dodać do niej kiełbasę i nieco ją obsmażyć.
- W garnku zagotować bulion, dodać cebulę z kiełbasą, ziemniaki, czosnek majeranek, ugotowane grzyby wraz z wywarem, gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
- Wlać zakwas, ilość taka jaką lubimy, gotować na małym ogniu ok 10 – 15 minut, aż żurek lekko zgęstnieje. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Jeżeli nie lubimy gęstego żuru starajmy się dodać zakwas nie mieszając go zbyt mocno – mąka zostaje wtedy na dnie i zupa nie jest taka gęsta
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żurek tradycyjny
Następny przepis: Żurek na zakwasie z butelki