Żurek prosty i szybki

Żurek prosty i szybki

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na żurek prosty i szybki. Jest to tradycyjna polska zupa, którą najczęściej spożywamy podczas Wielkanocy, jednak jej głęboki smak i sycący charakter sprawiają, że często pojawia się ona na naszych stołach także w inne dni. Ten wariant żurku jest niezwykle łatwy do przygotowania, a jednocześnie zachowuje cały charakter i smak tradycyjnej receptury. Zachwyć swoich gości pysznym żurkiem, na który nie musisz poświęcać całego dnia – wystarczy kilka prostych składników i chwila czasu, aby cieszyć się aromatem domowej zupy.

Składniki:

  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 350 g ziemniaków
  • 50 g kiełbasy (lub boczku)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majeranek wg uznania
  • 1 l bulionu
  • zakwas na żurek – ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności (ja dodaję 1 – 2 szklanki)

Żurek prosty i szybki – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki (boczek w kostkę).
  2. Grzyby zalać mała ilością wody i ugotować – najszybciej zrobimy to w szybkowarze.
  3. W międzyczasie na patelni zrumienić cebulę, dodać do niej kiełbasę i nieco ją obsmażyć.
  4. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę z kiełbasą, ziemniaki, czosnek majeranek, ugotowane grzyby wraz z wywarem, gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Wlać zakwas, ilość taka jaką lubimy, gotować na małym ogniu ok 10 – 15 minut, aż żurek lekko zgęstnieje. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Jeżeli nie lubimy gęstego żuru starajmy się dodać zakwas nie mieszając go zbyt mocno – mąka zostaje wtedy na dnie i zupa nie jest taka gęsta


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żurek tradycyjny
Następny przepis: Żurek na zakwasie z butelki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode