ŻUREK STAROPOLSKI Z CHRZANEM

ŻUREK STAROPOLSKI Z CHRZANEM

Żurek staropolski z chrzanem to tradycyjne danie często przyrządzane na Święta Wielkanocne w polskich domach. Jego wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu kwaśnego żuru z ostrym chrzanem. Zaletą tego przepisu jest jego prostota i mnogość możliwości modyfikacji. Tradycyjna receptura zakłada użycie podstawowych składników, dostępnych w każdej kuchni, które każdego miłośnika dobrej kuchni zaskoczą swoim niesamowitym smakiem. Żurek staropolski to kwintesencja polskiej kuchni, pełnej odważnych, ale harmonijnych połączeń. Przygotowanie go w domowym zaciszu może okazać się dużą przygodą kulinarną.

Składniki:

  • 1,5 butelki zakwasu żytniego
  • 3 kiełbasy białe (mogą być surowe lub parzone)
  • 20 dag boczku
  • 1 duża kiełbasa śląska
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki ostrego chrzanu
  • majeranek, sól
  • 1 cebula
  • pół szkl śmietany 30%

Żurek staropolski z chrzanem – jak zrobić?

  1. Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut.
  2. Boczek i kiełbasę śląską podsmażam na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Bulion rozgrzewam i dodaję do niego podsmażoną kiełbasę z boczkiem. Gotuję na małym ogniu.
  3. Dodaję pokrojoną na 4 cebulę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Białą kiełbasę gotuję w osobnym garnku. Następnie kroję ją na 4 kawałki i dodaję do zupy. Jajka gotuję osobno. Do zupy dodaję odsączone grzyby i wlewam zakwas.
  5. Zupa na tym etapie musi być dość kwaśna. Dodaję chrzan, mieszam dokładnie po czym zabielam śmietaną rozrobioną z 1/3 szklanki gorącego bulionu. Wlewam do zupy i gotuję jeszcze 5 min.
  6. Żurek podaję z pokrojonym jajkiem.

Tekst kluczowy: żurek z chrzanem przepis, żurek wielkanocny z chrzanem, żur wielkanocny z chrzanem, żur z chrzanem, żurek z chrzanem, żur staropolski, żurek staropolski przepis, żurek staropolski

Porady – dodatkowe informacje

*Zakwas można kupić w sklepach spożywczych. Można go również przyrządzić samemu w domu jednak wtedy musimy pamiętać by zrobić to ok 3 dni przed zaplanowanym gotowaniem żurku. Szklankę mąki żytniej należy zalać 1 litrem ciepłej wody, dodać kawałki skórki chleba razowego, całość przelać do szklanego słoja, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 dni.

* bulion warzywny należy przygotować gotując w osolonej wodzie 1 marchew, 2 pietruszki, kawałek selera i ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liść laurowy.

* Jeśli podczas przygotowania żurku, zupa wyjdzie zbyt kwaśna – nic się nie martw!

Dodaj szczyptę sody kuchennej (dosłownie szczyptę), zamieszaj i czekaj na efekt 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żurek prosty i szybki
Następny przepis: Żurek na wędzonych żeberkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode