Żurek na wędzonych żeberkach

Żurek na wędzonych żeberkach

Przepis na żurek na wędzonych żeberkach to prawdziwa gratka dla wielbicieli polskiej kuchni. To danie zasługuje na szczególne wyróżnienie ze względu na intensywność smaku. Jego sercem są wędzone żebereka, które nadają wyrazistego aromatu całemu daniu. Żurek to nieodłączny element świąt Wielkanocnych dla wielu Polaków, ale jest równie smacznym pomysłem na rodzinny obiad w chłodniejsze dni. Ten przepis pokaże, że tradycyjne dania można podać w nowoczesny, ciekawy sposób. Wystarczy kilka składników, trochę czasu i odrobina miłości do gotowania, aby cieszyć się pysznym, domowym żurkiem na wędzonych żeberkach.

Składniki:

  • 4 litry wody
  • 4 łyżki zakwasu na żurek (używam tego na zdjęciu)
  • 1 torebka żurku w proszku
  • 6 żeberek wędzonych
  • 30 dag kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki gestej śmietany
  • sól, majeranek

Żurek na wędzonych żeberkach – jak zrobić?

  1. Żeberka zalać wodą, obgotować, wyciągnąć i przestudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i wrzucić do wywaru. W niewielkiej ilości wody rozmieszać oba zakwasy z mąką i śmietaną. Wlać do wywaru, zagotować.

  2. Cebulę obrać, pokroić na drobne kawałki, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiełbasę obrać, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć z cebulą. Włożyć do gotującego się żurku. Mięso obrać z żeberk, pokroić na drobniejsze kawałki, dodać do żurku i wszystko razem zagotować. Doprawić solą i majerankiem.

Żurek na wędzonych żeberkach – dodatkowe informacje

Zakwas na żurek można użyć według własnego uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ŻUREK STAROPOLSKI Z CHRZANEM
Następny przepis: Żurek na zakwasie chlebowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode