Żurek na zakwasie z butelki
Żurek na zakwasie z butelki to tradycyjna polska potrawa, która kojarzy się z wielkanocnym stołem. Jest to danie wyjątkowe, przepełnione bogactwem smaków i aromatów. Żurek rzeszowski jest jednym z najbardziej popularnych, zbierając pochwały zarówno od mieszkańców regionu, jak i innych miłośników polskiej kuchni. Ten przepis, opierający się na gotowym zakwasie, pozwoli na przygotowanie pysznego żurku, bez konieczności czekania na przygotowanie zakwasu. Żurek staropolski z butelki to prosty sposób na smaczny obiad dla całej rodziny. Bez względu na to, czy przyrządzisz go na rosole czy z kondensatem – kazdy kęs to prawdziwa uczta.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 litra zakwasu z butelki
- 1 marchewka
- 5-7 ziemniaków
- ½ kg białej kiełbasy
- ½ szklanki śmietany 12%
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskiego
- Kilka ziarenek pieprzu
- Majeranek
- Sól
- 5 jajek ugotowanych na twardo do podania
Żurek na zakwasie z butelki – jak zrobić?
- Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około 30 minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około 2 litrów płynu. Całość gotować przez 10 minut. Zupę zabielić śmietaną. Marchewkę, ziemniaki i kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę.
- Ugotowane na twardo jajka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą.
Porady – Żurek na zakwasie z butelki
… Dlatego, jeśli nie możemy zadbać o produkcję własnego zakwasu, warto poświęcić chwilę na wyszukanie dobrego zakwasu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Żurek prosty i szybki
Następny przepis: Żurek na wędzonych żeberkach