Żurek na zakwasie z butelki

Żurek na zakwasie z butelki

Żurek na zakwasie z butelki to tradycyjna polska potrawa, która kojarzy się z wielkanocnym stołem. Jest to danie wyjątkowe, przepełnione bogactwem smaków i aromatów. Żurek rzeszowski jest jednym z najbardziej popularnych, zbierając pochwały zarówno od mieszkańców regionu, jak i innych miłośników polskiej kuchni. Ten przepis, opierający się na gotowym zakwasie, pozwoli na przygotowanie pysznego żurku, bez konieczności czekania na przygotowanie zakwasu. Żurek staropolski z butelki to prosty sposób na smaczny obiad dla całej rodziny. Bez względu na to, czy przyrządzisz go na rosole czy z kondensatem – kazdy kęs to prawdziwa uczta.

Składniki:

  • 0,5 litra zakwasu z butelki
  • 1 marchewka
  • 5-7 ziemniaków
  • ½ kg białej kiełbasy
  • ½ szklanki śmietany 12%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • Majeranek
  • Sól
  • 5 jajek ugotowanych na twardo do podania

Żurek na zakwasie z butelki – jak zrobić?

  1. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około 30 minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około 2 litrów płynu. Całość gotować przez 10 minut. Zupę zabielić śmietaną. Marchewkę, ziemniaki i kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę.
  2. Ugotowane na twardo jajka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą.

Porady – Żurek na zakwasie z butelki

… Dlatego, jeśli nie możemy zadbać o produkcję własnego zakwasu, warto poświęcić chwilę na wyszukanie dobrego zakwasu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żurek prosty i szybki
Następny przepis: Żurek na wędzonych żeberkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode