Żur na kiszonych rydzach

Żur na kiszonych rydzach

Żur na kiszonych rydzach to nietuzinkowa propozycja dla miłośników polskich smaków i tradycyjnej kuchni. To oryginalna wariacja kultowego żuru, gdzie zamiast klasycznego śledzia, bohaterem dania stają się kiszone rydze. Ta wyjątkowa zupa, o wyrazistym smaku i niepowtarzalnym aromacie, świetnie łączy w sobie tradycję regionalną z nowoczesnym podejściem do gotowania. Inspiracja pochodzi z kuchni północnej, gdzie popularne są dania na bazie kiszonych rydzów. Ten żur to danie, które zaskakuje swoją głębią smaku i mnogością kulinarnych doznań. Idealne dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • 1 słoik kiszonych rydzów (330ml)
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę

Żur na kiszonych rydzach – jak zrobić?

  1. Cebulę, która była z kiszonymi rydzami oddzielić. Dodać do bulionu wołowego i zagotować. Do gotującego się bulionu dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz 1/3 zalewy z grzybów. Gotować 5 min. Dodać kiszone grzyby pokrojone w paski. Gotować ok. 10 min.
  2. Dodać śmietanę. W przypadku kiedy zupa jest mało kwaśna można dodać więcej zalewy z grzybów i ponownie zagotować.
  3. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
  4. Najlepiej smakuje podana z tłuczonymi ziemniaczkami okraszonymi boczkiem.

Żur na kiszonych rydzach – dodatkowe informacje

Dla osób, które rezygnują ze śmietany, zupę możemy zagęścić dodając odrobinę więcej ziemniaka. Kiszone rydze możemy kupić w sklepach, bądź przygotować samemu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ŻURAWINA DO SŁOIKÓW NA ZIMNO
Następny przepis: Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode