Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli

Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli

Zapach Toskanii unosi się w powietrzu! Właśnie przygotowujemy tradycyjną „Zuppa di cavolo”, pyszną zupę na bazie włoskiej kapusty i fasoli. Ten smak z pewnością zdobędzie serca miłośników sielskiego stylu życia pod śródziemnomorskim słońcem. Jego sekret tkwi w prostocie i jakości świeżych składników, które pełne są cudownych smaków Toskanii. Razem z kapustą toskańską, stanowią one bowiem fundament tej przepysznej zupy. Dla tych, którzy pragną poczuć klimat słońca nad włoskimi polami – ta zupa jest idealnym wyborem na obiad.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 szklanka czerwonej fasoli (ewentualnie puszka konserwowej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 gałązka tymianku
  • sól
  • pieprz mielony
  • oliwa z oliwek
  • grzanki

Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z włoskiej kapusty i fasoli – jak zrobić?

  1. Fasolę (jeśli nie używamy tej z puszki) na noc namaczamy. Odcedzamy. Gotujemy do miękkości.
  2. W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Przesmażamy na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojone w kawałki marchewkę oraz seler. Dusimy kilka minut.
  3. Następnie dodajemy pomidory z puszki, listki tymianku i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Mieszamy. Dodajemy posiekaną kapustę. Wszystko zalewamy 1.5 l wody.
  4. Garnek przykrywamy pokrywką, zupę gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną.
  5. Na końcu dodajemy fasolę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Zupę nakładamy do miseczek, każdą porcję polewamy dodatkowo oliwą. Podajemy z tostami.

Porady – Zuppa di cavolo, czyli toskańska zupa z kapusty włoskiej i fasoli

Uwaga: Ja do zupy dodałam również zwykłej białej kapusty. Gotowałam większą porcję i kapusty toskańskiej miałam za mało.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Żur na kiszonych rydzach
Następny przepis: Zupka ogórkowa dla najmłodszych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode