Zupa ziemniaczana z kiełbasą

Zupa ziemniaczana z kiełbasą

Zupa ziemniaczana z kiełbasą to pyszny, sycący posiłek idealny na chłodne, zimowe dni. To połączenie mięsnych smaków kiełbasy i boczku z delikatnością ziemniaków sprawia, że danie to jest niezwykle aromatyczne i smakowite. Składniki tej zupy są łatwo dostępne i nie wymagają dużego nakładu pracy. Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą to świetna propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, która wyróżnia się prostotą i jednocześnie niesamowitym bogactwem smaków. To danie może stanowić samodzielny, pełnowartościowy posiłek, zadowalając nawet największe apetyty.

Składniki:

  • 2 -2,5 litra bulionu mięsnego
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/2 marchewki
  • troszeczkę korzenia pietruszki
  • 1/2 laski kiełbasy np. zwyczajnej
  • 1-2 łyżki śmietany
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, troszkę kminku, pieprz, sól, majeranek, czosnek do smaku
  • ewentualnie trochę maggi, zielenina posiekana do posypania, troszkę oleju do podsmażenia kiełbaski

Zupa ziemniaczana z kiełbasą – jak zrobić?

  1. 1.

    Jarzyny umyć, obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Do gorącego wywaru dać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, przygotowane jarzyny, przykryć i gotować.

  2. 2.

    Kiełbasę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju. Wrzucić do zupy, gdy jarzyny są miękkie. Dodać pozostałe przyprawy do smaku, zagęścić zawiesiną z odrobiny mąki i wody, podgotować. Wlać zahartowaną śmietanę.

  3. 3.

    Na końcu potrzepać zieleniną.

Zupa ziemniaczana z kiełbasą – dodatkowe informacje

Do zupy można dodać troszkę podduszonej cebulki, a kiełbasę zastąpić podsmażonym boczkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa selerowa z grzankami.
Następny przepis: Zupa ze szpinakiem i jarmużem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode