Zupa ziemniaczana z kiełbasą
Zupa ziemniaczana z kiełbasą to pyszny, sycący posiłek idealny na chłodne, zimowe dni. To połączenie mięsnych smaków kiełbasy i boczku z delikatnością ziemniaków sprawia, że danie to jest niezwykle aromatyczne i smakowite. Składniki tej zupy są łatwo dostępne i nie wymagają dużego nakładu pracy. Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą to świetna propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, która wyróżnia się prostotą i jednocześnie niesamowitym bogactwem smaków. To danie może stanowić samodzielny, pełnowartościowy posiłek, zadowalając nawet największe apetyty.
admin
Składniki:
- 2 -2,5 litra bulionu mięsnego
- 4-5 ziemniaków
- 1/2 marchewki
- troszeczkę korzenia pietruszki
- 1/2 laski kiełbasy np. zwyczajnej
- 1-2 łyżki śmietany
- mąka do zagęszczenia zupy
- liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, troszkę kminku, pieprz, sól, majeranek, czosnek do smaku
- ewentualnie trochę maggi, zielenina posiekana do posypania, troszkę oleju do podsmażenia kiełbaski
Zupa ziemniaczana z kiełbasą – jak zrobić?
-
1.
Jarzyny umyć, obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Do gorącego wywaru dać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, przygotowane jarzyny, przykryć i gotować.
-
2.
Kiełbasę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju. Wrzucić do zupy, gdy jarzyny są miękkie. Dodać pozostałe przyprawy do smaku, zagęścić zawiesiną z odrobiny mąki i wody, podgotować. Wlać zahartowaną śmietanę.
-
3.
Na końcu potrzepać zieleniną.
Zupa ziemniaczana z kiełbasą – dodatkowe informacje
Do zupy można dodać troszkę podduszonej cebulki, a kiełbasę zastąpić podsmażonym boczkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa selerowa z grzankami.
Następny przepis: Zupa ze szpinakiem i jarmużem