Zupa ze szpinakiem i jarmużem

Zupa ze szpinakiem i jarmużem

Zapraszamy do wypróbowania pysznej, zdrowej i pełnej wartości odżywczych zupy ze szpinakiem i jarmużem. To przepis, który łączy w sobie intensywność smaku świeżego szpinaku oraz charakterystyczną strukturę jarmużu. To danie, ceniące sobie prostotę i szlachetność składników, dostarcza nam cennych witamin i składników mineralnych. Idealne na wiosnę, gdy potrzebujemy dodatkowej dawki energii, ale polecane na każdą porę roku. Zupa ze szpinakiem i jarmużem to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie zdrowia i smaku na swoim talerzu.

Składniki:

  • Sporo świeżego szpinaku
  • 4-5 dużych liści jarmużu
  • 3 łyżki oliwy
  • Pół kubeczka śmietany kremówki
  • 1 litr bulionu
  • Sól

Zupa ze szpinakiem i jarmużem – jak zrobić?

  1. Szpinak i jarmuż myjemy i pozbawiamy łodyg i twardych części. Smażymy na rozgrzanej oliwie przez kilka minut. Następnie podlewamy bulionem i gotujemy około 10 minut.
  2. Do zupy dodajemy śmietanę. Całość blendujemy na niezbyt gładko. Doprawiamy solą.
  3. Zagotowujemy i podajemy.

Zupa ze szpinakiem i jarmużem – dodatkowe informacje

Zupę ze szpinakiem i jarmużem podajemy z makaronem lub grzankami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa ziemniaczana z kiełbasą
Następny przepis: Zupa ze świeżych opieniek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode