Zupa ze świeżych opieniek
Składniki:
- grzyby opieńki – 3 duże garście
- ziemniaki – 3 sztuki
- marchewka – 1 sztuka
- selera – 1/4 sztuki
- bulion wołowy – 1,5 litra
- liść laurowy – 1 sztuka
- ziele angielskie – 2 sztuki
- mała cebula – 2 sztuki
- masło – 1/2 łyżki
- olej rzepakowy – 1/2 łyżki
- sól – do smaku
- pieprz czarny – do smaku
- natka pietruszki – do podania
Zupa ze świeżych opieniek – jak zrobić?
-
1.
Czyszczenie opieniek: kapelusze opieniek starannie oczyścić, a następnie szybko opłukać. Większe pokroić, a małe pozostawić w całości. Grzyby wrzucić na gotującą się wodę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wylać na sitko, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
-
2.
Na patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula będzie miękka wrzucić opieńki i przez chwilę razem smażyć mieszając od czasu do czasu.
-
3.
Do garnka wlać rosół, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i seler. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać podsmażone opieńki. Całość jeszcze przez chwilę gotować. Jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.
xxxx – dodatkowe informacje
*warto użyć mocno esencjonalnego rosołu zupa będzie miała lepszy smak
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa ze świeżych ogórków z koperkiem
Następny przepis: Zupa zbójnicka