Zupa ze świeżych opieniek

Zupa ze świeżych opieniek

Zupa ze świeżych opieniek to wyjątkowe danie, które pozwoli nam wykorzystać dary lasu w pyszny i klimatyczny sposób. Jest to potrawa nie tylko smaczna, ale i zdrowa, gdyż opienki zawierają wiele cennych dla organizmu substancji. Świeże grzyby, które są głównym składnikiem tej zupy, nadają jej niepowtarzalnego charakteru i wyrazistego smaku. Kluczowym elementem przygotowania jest staranne czyszczenie opieniek. To nieocenione doświadczenie dla miłośników grzybobrania, przyrządzania domowych obiadów i tradycyjnej polskiej kuchni, które z pewnością zachwyci Państwa swoją bogatą paletą smaków.

Składniki:

  • grzyby opieńki – 3 duże garście
  • ziemniaki – 3 sztuki
  • marchewka – 1 sztuka
  • selera – 1/4 sztuki
  • bulion wołowy – 1,5 litra
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • ziele angielskie – 2 sztuki
  • mała cebula – 2 sztuki
  • masło – 1/2 łyżki
  • olej rzepakowy – 1/2 łyżki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • natka pietruszki – do podania

Zupa ze świeżych opieniek – jak zrobić?

  1. 1.

    Czyszczenie opieniek: kapelusze opieniek starannie oczyścić, a następnie szybko opłukać. Większe pokroić, a małe pozostawić w całości. Grzyby wrzucić na gotującą się wodę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wylać na sitko, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.

  2. 2.

    Na patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula będzie miękka wrzucić opieńki i przez chwilę razem smażyć mieszając od czasu do czasu.

  3. 3.

    Do garnka wlać rosół, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i seler. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać podsmażone opieńki. Całość jeszcze przez chwilę gotować. Jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.

xxxx – dodatkowe informacje

*warto użyć mocno esencjonalnego rosołu zupa będzie miała lepszy smak


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa ze świeżych ogórków z koperkiem
Następny przepis: Zupa zbójnicka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode