Zupa zbójnicka
Zupa zbójnicka to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która cieszy się dużą popularnością, szczególnie w regionie górskim. W zależności od tradycji rodzinnej składniki mogą się nieco różnić, ale podstawą są zawsze krojone w kostkę ziemniaki, kiełbasa oraz różnego rodzaju warzywa. Zupa zbójnicka jest doskonałym rozwiązaniem na chłodne dni – pozwala dogłębnie się rozgrzać i dodać energii. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zadowoli niejednego smakosza. Jest to przepis na zupę zbójnicką, który z pewnością zainspiruje do kuchennych eksperymentów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- marchewka
- 4 ziemniaki
- cebula
- 2-3 kawałki marynowanej papryki
- 3 kostki rosołowe
- puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki śmietany 12-proc.
- po łyżce kminku, tymianku i mielonej papryki
- pieprz
- sól
- olej
- Pulpety: 1/2 kg mielonego mięsa
- 1/2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżki kminku
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- sól
- pieprz
Zupa zbójnicka – jak zrobić?
- Pulpety: z mięsa, jajka, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw wyrabiamy jednolitą masę i formujemy pulpety.
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy kminek i mieloną paprykę, chwilę smażymy, mieszając.
- Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1,5 l wrzącej wody. Dodajemy cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie, wkładamy pulpety i gotujemy, aż wypłyną.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę i osączoną fasolę. Doprawiamy do smaku tymiankiem, kminkiem oraz solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy.
xxxx – dodatkowe informacje
● Zamiast pulpetów do zupy możemy dodać pokrojone w kostkę i podsmażone mięso,
np. z łopatki. Zupę gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
● Marynowaną paprykę z powodzeniem można zastąpić świeżą słodką i odrobiną chili.