Zupa zbójnicka

Zupa zbójnicka

Zupa zbójnicka to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która cieszy się dużą popularnością, szczególnie w regionie górskim. W zależności od tradycji rodzinnej składniki mogą się nieco różnić, ale podstawą są zawsze krojone w kostkę ziemniaki, kiełbasa oraz różnego rodzaju warzywa. Zupa zbójnicka jest doskonałym rozwiązaniem na chłodne dni – pozwala dogłębnie się rozgrzać i dodać energii. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zadowoli niejednego smakosza. Jest to przepis na zupę zbójnicką, który z pewnością zainspiruje do kuchennych eksperymentów.

Składniki:

  • marchewka
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2-3 kawałki marynowanej papryki
  • 3 kostki rosołowe
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki śmietany 12-proc.
  • po łyżce kminku, tymianku i mielonej papryki
  • pieprz
  • sól
  • olej
  • Pulpety: 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Zupa zbójnicka – jak zrobić?

  1. Pulpety: z mięsa, jajka, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw wyrabiamy jednolitą masę i formujemy pulpety.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy kminek i mieloną paprykę, chwilę smażymy, mieszając.
  3. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1,5 l wrzącej wody. Dodajemy cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie, wkładamy pulpety i gotujemy, aż wypłyną.
  4. Dodajemy pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę i osączoną fasolę. Doprawiamy do smaku tymiankiem, kminkiem oraz solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy.

xxxx – dodatkowe informacje

● Zamiast pulpetów do zupy możemy dodać pokrojone w kostkę i podsmażone mięso,

np. z łopatki. Zupę gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

● Marynowaną paprykę z powodzeniem można zastąpić świeżą słodką i odrobiną chili.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa ze świeżych opieniek
Następny przepis: Zupa z maślaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode