Zupa z kalarepy-śląska oberiba
Zupa z kalarepy, znana także jako śląska oberiba, to doskonała propozycja na zdrowy, sycący obiad. Ten prosty i często niedoceniany warzywniak, jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Kalarepa, wraz z jej aromatycznymi liśćmi, stanowią podstawę tej pysznej zupy, która jest jednym z klasyków kuchni śląskiej. Jej delikatny smak z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i osobom szukającym nowych kulinarnych doświadczeń. Przyrządzanie zupy z kalarepy to także doskonały sposób na wykorzystanie tego warzywa podczas jego sezonu.
admin
Składniki:
- Jedna świeża kalarepa z zielonymi liśćmi, 3-5 ziemniaków, mieszanka warzyw – 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, por, kawałek selera, odrobina oliwy, sól, pieprz
Zupa z kalarepy-śląska oberiba – jak zrobić?
- Włoszczyznę wrzucamy do 1,5l wrzącej wody lekko słonej, gotujemy ok 10-15min.
- Kalarepę obieramy ze skorki, kroimy w kostkę lub w paseczki.
- Liście kalarepy (bez łodyg) kroimy w cieniutkie paseczki a obrane ziemniaki w kostkę.
- Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy warzywa i wrzucamy kalarepę oraz ziemniaki (można dodać też kostkę bulionu warzywnego) gotujemy do miękkości. Gdy już będą miękkie dodajemy liście kalarepy oraz łyżkę oliwy.
- Gotujemy kilka minut aż liście zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem, zabielamy śmietaną. SMACZNEGO!
Słowa kluczowe: zupa z kalarepy z liśćmi, kalarepa przepisy zupa, oberiba zupa, oberiba przepis, kalarepowa zupa, zupa z liśćmi kalarepy, zupa z kalarepki, kalarepa po śląsku, zupa z kalarepy przepisów, zupa z kalarepy przepis, zupa z kalarepy przepisy, zupa kalarepowa, oberiba, zupa z kalarepy.
xxxx – dodatkowe informacje
Zupa z kalarepy-śląska oberiba świetnie smakuje posypana posiekanym koperkiem.