zupa z groszku konserwowego
Zupa z groszku konserwowego to propozycja dla osób, które cenią sobie szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie ciepłe i sycące posiłki. Idealna na zimowe dni, kiedy zależy nam na czasie, a jednocześnie mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Stworzenie tej zupy nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni, a jej klasyczny smak zachwyci wszystkich domowników. Groszek konserwowy sprawia, że całość jest niesamowicie kremowa i gęsta. W połączeniu z innymi składnikami, tworzy idealne połączenie smakowe. To danie jest również świetnym wyborem dla tych, którzy lubią wcześniej przygotować posiłki na następne dni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- udko
- marchew
- kawałek selera
- garść suszonej włoszczyzny
- 3-5 ziemniaków
- kostka rosołowa
- puszka groszku konserwowego
- łyżka mąki do zagęszczenia zupy
- słodka śmietana do zabielenia zupy
- posiekany koperek lub natka pietruszki
Zupa z groszku konserwowego – jak zrobić?
- Mięso należy dokładnie oczyscić i umyć. Zalać wodą (ok 1,5 – 2 litrów) i zagotować. Łyżką cedzakową zbierać szumowiny. Warzywa pokroić w kostkę. Marchew i selera dodać do zupy. Podgotować i dodać suszoną włoszczyznę oraz kostkę rosołową. Gotować do momentu aż warzywa będą półmiękkie, wtedy należy dołożyć ziemniaki i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić odsączony groszek. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, zahartować łyżką zupy i wlać do garnka. Na koniec dodać śmietanę i posiekane zioła.
xxxx – dodatkowe informacje
Czasem dodaję do zupy drobny makaron np gwiazdeczki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa z kalarepy-śląska oberiba
Następny przepis: Zupa z gąsek