zupa z groszku konserwowego

zupa z groszku konserwowego

Zupa z groszku konserwowego to propozycja dla osób, które cenią sobie szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie ciepłe i sycące posiłki. Idealna na zimowe dni, kiedy zależy nam na czasie, a jednocześnie mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Stworzenie tej zupy nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni, a jej klasyczny smak zachwyci wszystkich domowników. Groszek konserwowy sprawia, że całość jest niesamowicie kremowa i gęsta. W połączeniu z innymi składnikami, tworzy idealne połączenie smakowe. To danie jest również świetnym wyborem dla tych, którzy lubią wcześniej przygotować posiłki na następne dni.

Składniki:

  • udko
  • marchew
  • kawałek selera
  • garść suszonej włoszczyzny
  • 3-5 ziemniaków
  • kostka rosołowa
  • puszka groszku konserwowego
  • łyżka mąki do zagęszczenia zupy
  • słodka śmietana do zabielenia zupy
  • posiekany koperek lub natka pietruszki

Zupa z groszku konserwowego – jak zrobić?

  1. Mięso należy dokładnie oczyscić i umyć. Zalać wodą (ok 1,5 – 2 litrów) i zagotować. Łyżką cedzakową zbierać szumowiny. Warzywa pokroić w kostkę. Marchew i selera dodać do zupy. Podgotować i dodać suszoną włoszczyznę oraz kostkę rosołową. Gotować do momentu aż warzywa będą półmiękkie, wtedy należy dołożyć ziemniaki i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić odsączony groszek. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, zahartować łyżką zupy i wlać do garnka. Na koniec dodać śmietanę i posiekane zioła.

xxxx – dodatkowe informacje

Czasem dodaję do zupy drobny makaron np gwiazdeczki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa z kalarepy-śląska oberiba
Następny przepis: Zupa z gąsek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode