Zupa z gąsek
Barszcz z gąsek to wyjątkowy przepis kulinarny prosto z polskich lasów, o wyrazistym smaku i przepięknym, intensywnym kolorze. To danie, które będzie idealnym rozwiązaniem zarówno na chłodne, jesienne dni, jak i na eleganckie, rodzinne obiady. Głównym składnikiem jest gąska, grzyb o charakterystycznym, delikatnym smaku i aromacie, niezwykle popularny w polskiej kuchni. Barszcz z gąsek łączy w sobie tradycję, niepowtarzalny smak i zdrowie, dostarczając szereg niezbędnych wartości odżywczych. Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów i poszukujesz nowych pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni, zupa z gąsek z pewnością Cię zainteresuje. Przygotuj potrzebne składniki i ciesz się smakiem lasu prosto z twojego talerza!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg grzybów
- 2 kostki rosołowe lub bulion warzywny
- 1 cebula
- 2 – 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki mąki
- sól
- mielony pieprz do smaku
- koperek lub zielona pietruszka
Zupa z gąsek – jak zrobić?
- Gąski namoczyć w dużej ilości zimnej wodzie, po 10 minutach starannie oczyścić, najlepiej myjąc je czystym gąbkowym zmywakiem, płucząc pod bieżącą wodą. Oczyszczone grzyby posiekać. Zagotować 6 szklanek wody z kostkami rosołowymi, dodać posiekaną cebulę i grzyby. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać mąkę ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszać, połączyć z pozostałą zupą, krótko jeden raz zagotować .Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.
Słowa kluczowe: barszcz z gąsek, zupa z gąsek
Zupa z gąsek – dodatkowe informacje
Zupę z gąsek można ugotować na wywarze mięsnym lub warzywnym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zupa z groszku konserwowego
Następny przepis: zupa z fasoli z puszki