Zupa z białej kapusty i królika
Zupa z białej kapusty i królika to tradycyjna potrawa, która doskonale łączy mięsne aromaty z wegetariańskim bukietem smaków. To wykwintne danie o niewielkiej ilości kalorii jest zarówno pożywne, jak i satysfakcjonujące, dzięki harmonijnemu połączeniu delikatnej białej kapusty i soczystego mięsa królika. Wyjątkowość tej zupy polega na tym, że kapusta jest przygotowywana specjalnie dla królika, zdrowo dojrzewa, a następnie przechodzi subtelny proces gotowania, który zachowuje jej bogaty smak i wartości odżywcze. Ten przepis jest ulubiony w gospodarstwach domowych na całym świecie, ze względu na prostotę składników i klasyczny smak.
admin
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 1 udko z królika lub kurczaka
- 1 większa marchewka
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 pęczek koperku
- 3 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka wegety
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szklanka ryżu
Zupa z białej kapusty i królika – jak zrobić?
- 1. Szatkujemy kapustę i gotujemy razem z udkiem królika do miękkości.
- Dodajemy cukinię pokrojoną w półtalarki oraz startą na tarce marchewkę.
- Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle.
- Dodajemy podsmażoną cebulę do gotującej się kapusty wraz z mięsem.
- Dodajemy ryż, pomidory, koper i gotujemy wszystko do miękkości.
- Doprawiamy przyprawami oraz przecierem pomidorowym.
- Obieramy mięso i kroimy na drobne kawałki, dodajemy do kapusty, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
xxxx – dodatkowe informacje
Jest to danie sycące, jeżeli chcesz, żeby nie było takie geste, daj mniej ryżu.
Słowa kluczowe: kapusta dla królika, Zupa z białej kapusty i królika
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Potrawa mięsna w kwiatach cukinii
Następny przepis: Potrawka meksykańska