Zupa truskawkowa

Zupa truskawkowa

Podniebienie doceni smak zupy truskawkowej, lekkiej i orzeźwiającej przyrządzanej na bazie mrożonych owoców. Jest to posiłek niezwykle ceniony w okresie letnim, ale dzięki wykorzystaniu zamrożonych truskawek, możemy cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Idealny na lekki lunch lub deser po obiedzie. Jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa i niskokaloryczna. Wyrazisty smak truskawek, delikatnie podkreślony przez dodatek cytryny, cynamonu i wanilii, powinien przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zmrożone owoce doskonale zastępują świeże, a ich wykorzystanie umożliwia przygotowanie zupy truskawkowej w dowolnym momencie.

Składniki:

  • opakowanie makaronu świderki
  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1-1,5 łyżki mąki

Zupa truskawkowa – jak zrobić?

  1. Gotujemy makaron.
  2. Gotujemy truskawki, pod koniec gotowania truskawki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków z małymi oczkami lub blenderem.
  3. Pod koniec gotowania zupę podlewamy śmietaną wymieszaną z mąką.

Słowa kluczowe: zupa owocowa, z mrożonych owoców

Zupa truskawkowa – dodatkowe informacje

Aby uniknąć grudek w zupie mąkę wymieszaną ze śmietaną można przelać przez drobne sitko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa w stylu tajskim z kurczakiem
Następny przepis: Zupa Tom Kha Kai

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode