Zupa truskawkowa
Podniebienie doceni smak zupy truskawkowej, lekkiej i orzeźwiającej przyrządzanej na bazie mrożonych owoców. Jest to posiłek niezwykle ceniony w okresie letnim, ale dzięki wykorzystaniu zamrożonych truskawek, możemy cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Idealny na lekki lunch lub deser po obiedzie. Jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa i niskokaloryczna. Wyrazisty smak truskawek, delikatnie podkreślony przez dodatek cytryny, cynamonu i wanilii, powinien przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zmrożone owoce doskonale zastępują świeże, a ich wykorzystanie umożliwia przygotowanie zupy truskawkowej w dowolnym momencie.
admin
Składniki:
- opakowanie makaronu świderki
- 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 2-3 łyżki śmietany
- 1-1,5 łyżki mąki
Zupa truskawkowa – jak zrobić?
- Gotujemy makaron.
- Gotujemy truskawki, pod koniec gotowania truskawki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków z małymi oczkami lub blenderem.
- Pod koniec gotowania zupę podlewamy śmietaną wymieszaną z mąką.
Słowa kluczowe: zupa owocowa, z mrożonych owoców
Zupa truskawkowa – dodatkowe informacje
Aby uniknąć grudek w zupie mąkę wymieszaną ze śmietaną można przelać przez drobne sitko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa w stylu tajskim z kurczakiem
Następny przepis: Zupa Tom Kha Kai