Zupa Tom Kha Kai

Zupa Tom Kha Kai

Zupa Tom Kha Kai to pikantna i aromatyczna tajlandzka zupa, której niezwykły smak w dużej mierze zawdzięczamy składnikom takim jak mleczko kokosowe, galangal i liście limetki kafirskiej. Głównym bohaterem tej egzotycznej potrawy jest jednak kurczak – tradycyjny składnik kuchni azjatyckiej. Zupa Tom Kha Kai jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również zdrowa – zawiera mnóstwo białka i witamin. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet zupełnie początkujący kucharz. Tosamość tej zupy idzie w parze z jej intensywnym, orientalnym aromatem, który przeniesie nas w podróż do dalekiej Tajlandii. Możemy ją podawać jako przystawkę lub danie główne.

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 100 g pokrojonych grzybów Mun
  • 2 papryczki chili w zalewie
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 saszetka pasty Tom Kha Kanokwan
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego Tao Tao
  • sok z połowy cytryny
  • kilka gałązek kolendry
  • cukier trzcinowy do smaku

Zupa tom kha kai – jak zrobić?

  1. 1.

    Pierś z kurczaka kroimy na paseczki, zalewamy 1 litrem wody, dodajemy trawę cutrynową, obrany i pokrojony w plasterki imbir i pokrojoną papryczkę, gotujemy około 30 minut.

  2. 2.

    W międzyczasie namaczamy grzyby Mun w zimnej wodzie przez około 30 minut, następnie gotujemy w tej samej wodzie około 20 minut.

  3. 3.

    Do wywaru z kurczakiem dodajemy pastę Tom Kha i mleczko kokosowe, mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem, sosem rybnym i sokiem z cytryny.

  4. 4.

    Gdy grzyby są już ugotowane dodajemy je do zupy, następnie posiekaną kolendrę, gotujemy jeszcze około 5 minut i podajemy.

Zupa Tom Kha Kai – dodatkowe informacje

Zupa Tom Kha Kai jest dość ostra, jeśli ktoś woli wersję delikatną, można pominąć papryczkę chili.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa truskawkowa
Następny przepis: Zupa Toskańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode