Zupa Toskańska
Miłośnicy kuchni włoskiej docenią ten apetyczny przepis na zupę Toskańską. Zupa Toskańska to połączenie tradycyjnych, świeżych składników charakterystycznych dla kuchni tej niesamowitej części Włoch. Znajdziemy tutaj aromatyczne zioła, soczyste pomidory, białą fasolę i pyszne kiełbaski. Jest to przepis idealny na tęsknotę za słoneczną Toskanią. Niezwykle prostota potrawy ujawnia pełnię smaku starannie dobranych składników. Składniki są łatwo dostępne, dzięki czemu zupa Toskańska jest doskonała na każdą porę roku. Krótki czas przygotowania czyli zaledwie kilkadziesiąt minut to dodatkowy atut tej przepysznej zupy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- cebula biała 2szt
- tymianek 3 świeże gałązki
- Czosnek 2 ząbki
- bazylia 2 świeże gałązki
- Rosół Wołowy 1 kostka
- parmezan 30gr
- bagietka 1/2 szt
- pomidory z puszki 200ml
- oliwa 150 ml
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- chilli 1 mała papryczka
- szczypta cukru
Zupa toskańska – jak zrobić?
- Czosnek, chili i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na połowie oliwy.
- Jak cebula zrobi się rumiana wlej litr wody i dodaj Kostkę wołową.
- Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj powoli ok 15 minut.
- Bagietkę porwij na mniejsze kawałki. Skrop obficie pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach aż grzanki zrobią się rumiane.
- Pod koniec gotowania dodaj do zupy listki tymianku, posiekane liście bazylii oraz szczyptę cukru. Zagotuj i wlewaj na talerze. Po wierzchu posyp upieczonymi grzankami i posyp startym parmezanem. Podawaj natychmiast.
Zupa Toskańska – dodatkowe informacje
W sezonie zamiast pomidorów w puszce można również użyć świeżych co dodatkowo uwydatni ich smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa Tom Kha Kai
Następny przepis: Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku