Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku to zdrowe, pyszne danie, idealne zarówno na chłodniejsze, jak i cieplejsze dni. Pełne witamin i minerałów zielone liście szpinaku dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a połączenie smaku świeżego szpinaku z delikatnością zupy czyni to danie wyjątkowo kuszącym. Ten przepis to prawdziwy hołd dla szpinaku, który jest tutaj głównym składnikiem. To danie jest łatwe do przygotowania, więc nawet początkujący kucharze mogą spróbować swych sił w przygotowywaniu tej zupy. Jeśli szukasz smakowitego sposobu na zdrowsze jedzenie, ta zupa jest doskonałym wyborem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- świeży szpinak – 300g
- marchewka – 3 małe
- selera – kawałek
- ziemniaki – 4 średnie
- pietruszka – 1 spora
- czosnek – 3 ząbki
- masło – 1 łyżka
- mocno skoncentrowany rosół – 0,5l + 1l wody lub 1,5l zwykłego rosołu lub bulionu
- serek topiony gouda – 50g
- śmietana 30% – 50g
- ser pleśniowy lazur zielony – 50g
- sól, pieprz, ostra papryka
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku – jak zrobić?
- W garnku roztopić masło. Dodać rozgnieciony przez praskę czosnek. Zarumienić. Dodać umyty i posiekany lekko szpinak. Całość chwilę przesmażyć.
- Warzywa: marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki – pokroić w kostkę i dodać do szpinaku i zalać rosołem/bulionem.
- Gdy warzywa będą miękkie dodać serek topiony, ser pleśniowy i śmietanę. Doprawić i po chwili zdjąć z ognia.
- Uwaga: ser pleśniowy jest słony, dlatego zupę ostatecznie doprawiamy po dodaniu tego składnika.
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku – dodatkowe informacje
Ser pleśniowy jest słony, dlatego zupę ostatecznie doprawiamy po dodaniu tego składnika.