zupa szpinakowa na rosole
Ten przepis na zupę szpinakową na rosole to doskonałe połączenie wyjątkowych smaków. Propozycja idealna na ciepły, pożywny obiad lub kolację. Zupa cieszy się dużą popularnością, nie tylko ze względu na swój zielony kolor, ale przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe. Szpinak jest składnikiem, który dodaje tej zupie niepowtarzalnego charakteru, a ziemniaki dodają jej kremowej konsystencji. Przepis zakłada też wykorzystanie rosołu, który jest podstawą wielu aromatycznych zup. Ta zupa szpinakowa jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa, dzięki dużej ilości witamin i minerałów zawartych w szpinaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 litry bulionu (najlepiej z dodatkiem marchewki)
- 200 g mielonego szpinaku (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- pieprz
- makaron nitki
Zupa szpinakowa na rosole – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Zagotować rosół, dodać szpinak i gotować kilka minut.
2. Do miseczki przełożyć śmietanę, wlać chochelkę zupy, szybko wymieszać i wlać do garnka.
3. Dodać starty drobno czosnek i doprawić do smaku.
4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
5. Zupę podawać z makaronem.
Słowa kluczowe: zupa szpinakowa na rosole, zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku
xxxx – dodatkowe informacje
Dobrze smakuje także podana z grzankami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku
Następny przepis: Zupa szpinakowa z rybą