Zupa Tom Kha Kai
Zupa Tom Kha Kai to pikantna i aromatyczna tajlandzka zupa, której niezwykły smak w dużej mierze zawdzięczamy składnikom takim jak mleczko kokosowe, galangal i liście limetki kafirskiej. Głównym bohaterem tej egzotycznej potrawy jest jednak kurczak – tradycyjny składnik kuchni azjatyckiej. Zupa Tom Kha Kai jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również zdrowa – zawiera mnóstwo białka i witamin. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet zupełnie początkujący kucharz. Tosamość tej zupy idzie w parze z jej intensywnym, orientalnym aromatem, który przeniesie nas w podróż do dalekiej Tajlandii. Możemy ją podawać jako przystawkę lub danie główne.
admin
Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 100 g pokrojonych grzybów Mun
- 2 papryczki chili w zalewie
- kawałek świeżego imbiru
- 1 saszetka pasty Tom Kha Kanokwan
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego Tao Tao
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek kolendry
- cukier trzcinowy do smaku
Zupa tom kha kai – jak zrobić?
-
1.
Pierś z kurczaka kroimy na paseczki, zalewamy 1 litrem wody, dodajemy trawę cutrynową, obrany i pokrojony w plasterki imbir i pokrojoną papryczkę, gotujemy około 30 minut.
-
2.
W międzyczasie namaczamy grzyby Mun w zimnej wodzie przez około 30 minut, następnie gotujemy w tej samej wodzie około 20 minut.
-
3.
Do wywaru z kurczakiem dodajemy pastę Tom Kha i mleczko kokosowe, mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem, sosem rybnym i sokiem z cytryny.
-
4.
Gdy grzyby są już ugotowane dodajemy je do zupy, następnie posiekaną kolendrę, gotujemy jeszcze około 5 minut i podajemy.
Zupa Tom Kha Kai – dodatkowe informacje
Zupa Tom Kha Kai jest dość ostra, jeśli ktoś woli wersję delikatną, można pominąć papryczkę chili.