Zupa szpinakowa z rybą
Zupa szpinakowa z rybą to połączenie świeżych, zdrowych składników idealne na syty, ale lekki obiad czy kolację. Ten wykwintny i kolorowy przepis łączy w sobie słodką rybę z intensywnym smakiem szpinaku, co sprawia, że jest naprawdę wyjątkowy. Spożywanie takiej zupy to doskonały sposób na zrzucenie kilku kalorii, bez rezygnacji z pełnego smaku, a także na zadbanie o odpowiednie zapotrzebowanie na białko i warzywa. Doskonale sprawdzi się jako pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Bez wątpienia zupa rybna ze szpinakiem będzie miała bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jednym słowem – to po prostu musisz spróbować!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Dla dwóch osób:
- 2/3 opakowania rozdrobnionego szpinaku
- 2 filety tilapii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka kucharka
- 2 łyżki śmietany 12% + do dekoracji
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Zupa rybna ze szpinakiem – jak zrobić?
- Szpinak rozmrozić na sitku. W rondlu rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok 1 minuty. Dodać szpinak i dusić kilka minut.
- W tym czasie w niedużym garnku zagotować ok 1/2l wody z kucharkiem. Dodać rybę i gotować kilka minut do miękkości. Rybę delikatnie wyjąć na talerz a wywar wlać do szpinaku. Przyprawić do smaku i zabielić śmietaną.
- Rybę podzielić na większe kawałki, ułożyć na talerzach, wlać zupę i udekorować.
xxxx – dodatkowe informacje
Zupa szpinakowa z rybą można również podać z groszkiem ptysiowym lub jajkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zupa szpinakowa na rosole
Następny przepis: Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu