Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu to danie, które przywodzi na myśl letnie popołudnia i rodzinne obiady na świeżym powietrzu. To przepis na wegańską zupę szczawiową, która zachwyca subtelnością smaku i łatwością przygotowania. Bazą jest tu świeży szczaw, który dodatkowo odznacza się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Ta zupa szczawiowa to kwintesencja sezonowych smaków – lekko kwaśna, sycąca i jednocześnie orzeźwiająca. Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy po prostu szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny obiad, ten przepis na zupę szczawiową z pewnością sprosta Twoim oczekiwaniom.

Składniki:

  • mięso do bulionu

    około 200g świeżego szczawiu (*)

    5-6 ziemniaków

    1 marchewka (duża)

    1 pietruszka

    kawałek selera

    kawałek pora

    2-3 listki laurowe

    3 ziarna ziela angielskiego

    sól, pieprz

    Dodatkowo:

    śmietana

    jajka gotowane na twardo (ilość według uznania)

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu – jak zrobić?

  1. Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych oraz ziela angielskiego.
    Następnie do garnka należy wrzucić uprzednio pokrojone warzywa.
    Całość gotować do miękkości jarzyn.
    Szczaw dokładnie umyć, drobno posiekać i przełożyć do zupy – około 10 minut przed końcem jej gotowania.
    Na końcu zupę doprawić do smaku i podawać z pokrojonymi jajkami oraz śmietaną.
    (Jajka można posiekać i wraz ze śmietaną wymieszać jeszcze w garnku.)

Porady – dodatkowe informacje

(*) Można użyć gotowego szczawiu ze słoiczka. Tylko wtedy proporcje będą inne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa szpinakowa z rybą
Następny przepis: Zupa szparagowa z jajkiem sadzonym i chipsami pomidorowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode